Το πιο σύνηθες αναλγητικό στον κόσμο προκαλεί ριψοκίνδυνη συμπεριφορά

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Το πιο σύνηθες αναλγητικό στον κόσμο προκαλεί ριψοκίνδυνη συμπεριφορά
ακεταμινοφαίνη

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα[1], το πιο γνωστό αναλγητικό παγκοσμίως, η ακεταμινοφαίνη (ή αλλιώς παρακεταμόλη), που διατίθεται ευρέως με τις εμπορικές ονομασίες Tylenol και Panadol, φαίνεται να προκαλεί αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, η λήψη προκαλεί λιγότερο αρνητικά συναισθήματα και μειωμένο φόβο απέναντι σε ριψοκίνδυνες δραστηριότητες, σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Baldwin Way του Ohio State University. Δεδομένου ότι αποτελεί τη βασική ουσία περισσότερων από 600, συνταγογραφούμενων και μη, φαρμάκων στην Αμερική, όπου το 25% του πληθυσμού λαμβάνει ακεταμινοφαίνη κάθε εβδομάδα, οι κοινωνικές επιπτώσεις της μειωμένης συναισθηματικής αντίληψης και αξιολόγησης κινδύνου και της αυξημένης ανάληψης ρίσκου ενδέχεται να είναι σημαντικές. Τα ευρήματα συμπληρώνουν πρόσφατες έρευνες που αναφέρουν ότι η ακεταμινοφαίνη, εκτός από το σωματικό άλγος αμβλύνει γνωστικές και συναισθηματικές λειτουργίες.

Σε μια σειρά πειραμάτων με τη συμμετοχή περισσότερων από 500 φοιτητών πανεπιστημίου, η ερευνητική ομάδα μέτρησε την επίδραση μιας δόσης 1.000 mg ακεταμινοφαίνης (ανώτατη συνιστώμενη δόση για ενηλίκους) στη συμπεριφορά ανάληψης ρίσκου, χορηγώντας την τυχαία και συγκρίνοντας με μια ομάδα ελέγχου που έλαβε placebo. Οι συμμετέχοντες καλούνταν κερδίσουν φανταστικά χρήματα φουσκώνοντας ένα μπαλόνι, προσέχοντας να μη σκάσει γιατί έτσι θα έχανα τα χρήματα. Όσοι πήραν ακεταμινοφαίνη, όσο έβλεπαν το μπαλόνι να μεγαλώνει βίωναν λιγότερο άγχος και αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με το ενδεχόμενο να σκάσει, παίρνοντας έτσι μεγαλύτερο ρίσκο σε σύγκριση με την προσεκτικότερη ομάδα placebo που φούσκωνε αρκετά ώστε να μαζέψει κάποια λεφτά και να τα εξαργυρώσει.

Σε δύο πειράματα οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, αξιολογώντας το επίπεδο κινδύνου σε υποθετικά σενάρια, όπως ο στοιχηματισμός ενός ημερομισθίου σε ένα αθλητικό γεγονός, ή η οδήγηση χωρίς ζώνη. Σε ένα ερωτηματολόγιο, η κατανάλωση ακεταμινοφαίνης έμοιαζε να μειώνει την αντίληψη ρίσκου, ενώ σε ένα άλλο όχι. Ωστόσο, με βάση το μέσο όρο όλων των πειραμάτων, συμπεραίνεται η ισχυρή σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ακεταμινοφαίνης και της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς, ακόμα κι αν η επίδραση είναι μικρή.

Η ακεταμινοφαίνη συνεχίζει να θεωρείται σημαντικό φάρμακο από τον ΔΟΥ και να συνιστάται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ως το κυριότερο καταπραϋντικό φάρμακο για τα συμπτώματα του κορονoϊού. Ωστόσο, ο Way επισημαίνει ότι κάποιος με ήπια συμπτώματα COVID-19  μπορεί να παραβλέψει τον κίνδυνο του να βγει από το σπίτι επειδή έχει πάρει ακεταμινοφαίνη.

Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις, η ακεταμινοφαίνη δεν ανταποκρίνεται ως αναλγητικό. Μελλοντικές έρευνες καλούνται να διερευνήσουν εναλλακτικές ψυχολογικές διαδικασίες ερμηνείας και τους βιολογικούς μηχανισμούς που διέπουν την επίδραση της ακεταμινοφαίνης και άλλων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις ανθρώπινες επιλογές.


[1] Social Cognitive and Affective Neuroscience

Για την πηγή.

Leave A Reply