Οι μικροΐνες των τζιν μολύνουν τους αρκτικούς ωκεανούς

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Οι μικροΐνες των τζιν μολύνουν τους αρκτικούς ωκεανούς
μικροΐνες τζιν

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ένα μόνο τζιν παντελόνι αφήνει κατά μέσο όρο 56.000 μικροΐνες ανά πλύσιμο. Αυτός ο συγκλονιστικός αριθμός μικροσκοπικών απορριμμάτων μοιάζει να συσσωρεύεται στην Αρκτική.

Κάθε φορά που ένα κομμάτι ύφασμα πλένεται, μικροσκοπικές λωρίδες οργανικού ή συνθετικού υλικού – μικρότερες από πέντε χιλιοστά –απελευθερώνονται και χύνονται μαζί με τα απόβλητα στα ύδατα και το περιβάλλον. Μαζί με τα μικροπλαστικά – μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού – οι μικροΐνες μετατρέπονται ταχύτατα σε μια από τις κυρίαρχες πηγές μόλυνσης των ωκεανών μας, όπως αναφέρει η Rachel Kaufman στο περιοδικό Smithsonian  το 2016.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology Letters, το τζιν ύφασμα αφήνει μικροΐνες. Η ομάδα ανακάλυψε ότι κατά την πλύση, ένα τζιν απελευθερώνει δέκα φορές περισσότερες μικροΐνες από  ένα μπουφάν φλις από πολυεστέρα. Η Caroline Gauchotte-Lindsay από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης σημειώνει ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα, παρότι αναμενόμενα, είναι σημαντικά καθώς αφορούν σε φυσικές (κυρίως βαμβακερές) και όχι συνθετικές μικροΐνες.

Η έρευνα ξεκίνησε όταν μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Τορόντο κατά τη διάρκεια συλλογής μικροσκοπικών δειγμάτων από το Καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος και τις Μεγάλες Λίμνες, κατέγραψε υψηλή περιεκτικότητα σε μπλε μικροΐνες και αναρωτήθηκε αν προέρχονται από τζιν. Εξετάζοντας δείγματα ιζήματος από ρηχές λίμνες δίπλα στο Τορόντο, από τις Μεγάλες Λίμνες Χιούρον και Οντάριο, καθώς και από τα αρκτικά βαθέα ύδατα, με τη χρήση μικροσκοπίων και τεχνικών φασματοσκοπίας Raman, ταυτοποίησαν ανησυχητικά μεγάλο αριθμό μικροϊνών τζιν μέσω του χαρακτηριστικού μπλε χρώματός τους (indigo) και διαφοροποίησαν την «ανθρωπογενώς τροποποιημένη κυτταρίνη» του τζιν από τον πολυεστέρα και το νάιλον.

Τα ευρήματά τους συμπίπτουν με προηγούμενες έρευνες που έχουν δείξει ότι τα ρεύματα των ωκεανών μπορούν να μεταφέρουν μικροΐνες σε απίστευτα μακρινές αποστάσεις σε όλο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Marcus Eriksen, ερευνητή που μελετά την θαλάσσια ρύπανση, τα ευρήματα μπορεί να υποστηρίξουν μια θεωρία σύμφωνα με την οποία η Αρκτική αποτελεί σημείο κατάληξης για τα υπόγεια ρεύματα μέσω των οποίων μεταφέρονται υπολείμματα από όλο τον κόσμο. Επισημαίνει δε τα εξαιρετικά υψηλά φορτία ιζήματος μικροπλαστικών στα δείγματα από την Αρκτική.

Σύμφωνα με  έρευνα  του 2016, ο μισός καναδικός πληθυσμός φοράει τζιν σχεδόν κάθε μέρα, και ο μέσος Καναδός πλένει τα τζιν του μετά από δύο χρήσεις, γεγονός που θα πρέπει να μας υπενθυμίσει ότι το τόσο συχνό πλύσιμο δεν είναι απαραίτητο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στόχος τους δεν είναι να κατηγορήσουν το ύφασμα, αλλά να αναδείξουν ένα ισχυρό παράδειγμα του ανθρώπινου αντίκτυπου στο περιβάλλον.

Για την πηγή.

Leave A Reply