Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 07 – 13 Σεπτεμβρίου 2020

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 07 – 13 Σεπτεμβρίου 2020
επιστημονική έρευνα
Η μυρωδιά των λουλουδιών σε μολυσμένη ατμόσφαιρα δεν προσελκύει επικονιαστές 

Επιστήμονες μελέτησαν τον αντίκτυπο της μόλυνσης του αέρα με υψηλά επίπεδα όζον σε συνάρτηση με τη χημική επικοινωνία μεταξύ λουλουδιών και επικονιαστών. Ως αποτέλεσμα, πεταλούδες χάσανε το ενδιαφέρον τους προς τα λουλούδια που προτιμούσαν όταν η μυρωδιά τους αλλοιώθηκε από το όζον.

Δημοσιεύτηκε στο Journal of Chemical Ecology.

Παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα περνάνε περισσότερο χρόνο στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα έχουν υψηλότερα ποσοστά εισαγωγής σε νοσοκομείο όταν επισκέπτονται τα επείγοντα περιστατικά και μονάδες επείγουσας περίθαλψης.

Δημοσιεύτηκε στο Pediatric Research.

Προσδιορίστηκαν μυρωδιές στις σκυλοτροφές που είναι πιο ελκυστικές στους σκύλους

Η επιστήμη δίνει την λύση σε όσους θέλουν να παρέχουν στα κατοικίδια τους την καλύτερη δυνατή γευστική εμπειρία, ή αντιμετωπίζουν δυσκολία στο τάισμα. Ερευνητές προσδιόρισαν βασικές αρωματικές ενώσεις στη σκυλοτροφή που τείνουν να είναι πιο ελκυστικές στους σκύλους.

Δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 καταναλώνουν λιγότερο οξυγονωμένο αίμα στον εγκέφαλο

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι εγκέφαλοι γυναικών σε μεγαλύτερη ηλικία με τύπου 2 διαβήτη δεν καταναλώνουν την ίδια ποσότητα οξυγονωμένου αίματος σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έχουν την ίδια πάθηση. Είναι η πρώτη έρευνα που καταδεικνύει αλλαγές στην κατανάλωση αίματος στον εγκέφαλο ως τον κύριο λόγο κινητικής ανεπάρκειας που συνδέεται με τον διαβήτη.

 Δημοσιεύτηκε στο Neurophotonics.

Πολεμώντας τους λαθροκυνηγούς με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τα αποτυπώματα ρινόκερων

Διαδραστικό λογισμικό που «διαβάζει» και αναλύει τα αποτυπώματα των μαύρων ρινόκερων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη παρακολούθηση των μετακινήσεων τους στη φύση. Αυτή η μέθοδος παρέχει στους οικολόγους ένα νέο τρόπο παρακολούθησης του είδους που τείνει υπό εξαφάνιση, και προστασίας του από λαθροκυνηγούς.

Δημοσιεύτηκε στο PeerJ Life & Environment.

 «Εργαστήριο» σε ένα κομμάτι χαρτί

Επιστήμονες δημιούργησαν ένα εργαλείο, μικρό σε μέγεθος, για τον γρήγορο προσδιορισμό των διαφόρων ασθενειών που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών. Είναι μια οικονομική πλατφόρμα για την διάγνωση τροπικών πυρετών σε περιοχές που οι κλινικές εγκαταστάσεις έχουν περιορισμένους πόρους.

Δημοσιεύτηκε στο Biosensors and Bioelectronics.

Τα μικρά παιδιά, σε αντίθεση με τους ενήλικες, χρησιμοποιούν και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου για να μάθουν γλώσσα

Σύμφωνα με νευροεπιστήμονες, οι εγκέφαλοι των νεογνών και των μικρών παιδιών διαθέτουν μια «υπερδύναμη». Οι ενήλικοι επεξεργάζονται τις περισσότερες διακριτές νευρικές εργασίες σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που βρίσκονται είτε στο ένα, είτε στο άλλο ημισφαίριο, ενώ τα παιδιά χρησιμοποιούν και το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο για να πραγματοποιήσουν την ίδια επεξεργασία.

Δημοσιεύτηκε στο PNAS.

Leave A Reply