Marie Marcelle Deschamps

marie marcelle deschamps

H Marie Marcelle Deschamps αποφάσισε να γίνει γιατρός αφού έχασε τον πατέρα της από νεφρική ανεπάρκεια. Στην αρχή της καριέρας της ξέσπασε ο HIV/AIDS στην Αϊτή και επιλέχθηκε να σπουδάσει και να κάνει πρακτική στις Η.Π.Α. πάνω στις μεταδοτικές ασθένειες. Επιστρέφοντας στην Αϊτή, μαζί με τον Jean William Pape, ιδρυτή και διευθυντή του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού υγείας GHESKIO, ξεκίνησαν από ένα μικροσκοπικό κτίριο απέναντι από μια τεράστια παραγκούπολη (Πόλη του Θεού) και πλέον περιθάλπουν περισσότερους Αϊτινούς με HIV/AIDS και φυματίωση από οποιαδήποτε άλλη δομή στην Αϊτή.

«Κάθε φορά που λύνουμε κάτι, πληττόμαστε είτε από πολιτικές είτε από φυσικές καταστροφές», σημειώνει η Deschamps, αναφέροντας μεταξύ άλλων τον καταστροφικό σεισμό του 2010 και την επιδημία χολέρας που έφεραν εν αγνοία τους αμερικανικά στρατεύματα από το Νεπάλ.

Η φτώχεια και η απομόνωση της χώρας καθώς και τα προληπτικά μέτρα της κυβέρνησης την είχαν προστατεύσει από την πανδημία μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Τα πρώτα κρούσματα στην κλινική της Deschamps εργάζονταν σε ξενοδοχεία της γειτονικής Δομινικανής Δημοκρατίας, δημοφιλή χειμερινό προορισμό Βορειοαμερικανών και Ευρωπαίων που πλήγηκε άμεσα, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνεργοι και εργαζόμενοι Αϊτινοί να επιστρέψουν στην Αϊτή μεταφέροντας αναπόφευκτα τον ιό.

Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων και οι περιορισμένες νοσοκομειακές κλίνες έφεραν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής κρίσης. Όπως αναφέρεται σε ένα γράμμα  συνυπογραμμένο από την Deschamps (16/6/2020), ο στιγματισμός του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών που ενίοτε απομονώνονται και εκδιώκονται από τις οικογένειές τους, υποβαθμίζει την παροχή φροντίδας. Παρά τις δυσκολίες η Deschamps συστήνει την καταπολέμηση του στίγματος και την προώθηση μέτρων προστασίας.

Παρά τον περιορισμένο έλεγχο και τα τεστ, τα ημερήσια κρούσματα μειώθηκαν από τα 300 στα 100 στα μέσα Ιουλίου. Στις 9 Αυγούστου, ανακοινώθηκαν μόνο 183 θάνατοι σε ένα πληθυσμό 11,2 εκατομμυρίων. Η Deschamps δηλώνει ταυτόχρονα αισιόδοξη και επιφυλακτική για το μέλλον. Θεωρείται παράδειγμα προς μίμηση για τον αυξανόμενο ρόλο που πρέπει να παίξουν οι γυναίκες στο υγειονομικό σύστημα της Αϊτής. Σύμφωνα με τον Pape, έχει εισάγει πολλαπλά προγράμματα βελτίωσης της υγείας και της ευημερίας των γυναικών (στήριξη σεξουαλικά κακοποιημένων και φτωχών γυναικών) και «όταν αποφασίζει να λύσει ένα πρόβλημα, τότε αυτό λύνεται».

Παρόλο που θα μπορούσε να μένει και να εργάζεται οπουδήποτε, η Deschamps δεν εγκαταλείπει την Αϊτή. «Αυτός είναι ο τόπος μου. Οι Αϊτινοί είναι ανθεκτικοί, παρά τις κακουχίες. Δεν ξεχνάμε… [αλλά] αναζητούμε πάντα το φως».

Για την πηγή και την εικόνα.

Leave A Reply