Αλλαγές στη διατροφή μπορούν να αποβούν ωφέλιμες για άτομα με αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις παθήσεις

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Αλλαγές στη διατροφή μπορούν να αποβούν ωφέλιμες για άτομα με αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις παθήσεις
διατροφή

Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Cell Metabolism, η μείωση κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε μεθειονίνη επιβραδύνει την εμφάνιση και εξέλιξη φλεγμονωδών και αυτοάνοσων διαταραχών, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση.

Η μεθειονίνη είναι κρίσιμη για ένα υγειές ανοσοποιητικό σύστημα. Αντίθετα με άλλους τύπους κυττάρων του σώματος, τα κύτταρα Τ που είναι υπεύθυνα για την αντιμετώπιση παθογόνων οργανισμών, δεν παράγουν μεθειονίνη, γι αυτό την λαμβάνουν μέσω της τροφής. Τα ζωικά προϊόντα περιέχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα μεθειονίνης. Η μεθειονίνη τροφοδοτεί την ανοσολογική απόκριση και βοηθά στον «επαναπρογραμματισμό» των κυττάρων T ώστε να αντιμετωπίσουν πιο γρήγορα και στοχευμένα τους παθογόνους οργανισμούς. Η φλεγμονή που προκαλείται είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι μιας ανοσολογικής απόκρισης αλλά αν παραταθεί μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Οι αυτοάνοσες διαταραχές εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει κατά λάθος υγιή ιστό. Στην περίπτωση της πολλαπλής σκλήρυνσης, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο περίβλημα μυελίνης που προστατεύει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, εμποδίζοντας τα μηνύματα που ταξιδεύουν από και προς τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των συμπτωμάτων. Μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί θεραπεία που να επιβραδύνει σημαντικά ή να σταματά την πολλαπλή σκλήρυνση χωρίς να αυξάνει αισθητά τον κίνδυνο μόλυνσης ή καρκίνου. Δεδομένου ότι εκτός από τα γονίδια, μεταβολικοί παράγοντες όπως η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της πολλαπλής σκλήρυνσης, οι διατροφικές παρεμβάσεις μοιάζουν ιδιαίτερα ελκυστική θεραπεία

«Σε άτομα με προδιάθεση για τέτοιες ασθένειες, η μείωση της πρόσληψης μεθειονίνης μπορεί να εξασθενίσει τα ανοσοποιητικά κύτταρα που προκαλούν την ασθένεια», αναφέρει ο Russell Jones (Ph.D), επικεφαλής της έρευνας και του προγράμματος της ομάδας Μεταβολικού και Διατροφικού Προγραμματισμού του Ινστιτούτου Van Andel. Τα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για το σχεδιασμό μελλοντικών θεραπειών με βάση διατροφικές παρεμβάσεις». Σύμφωνα με τις έρευνες, η σημαντική μείωση μεθειονίνης στην διατροφή ποντικιών με πολλαπλή σκλήρυνση μεταβάλει τον επαναπρογραμματισμό των κυττάρων T, περιορίζοντας την ικανότητά τους να προκαλούν φλεγμονή. Έτσι επιβραδύνεται η εμφάνιση και η εξέλιξη της ασθένειας.

Ο Jones προειδοποιεί ότι τα ευρήματα θα πρέπει να επαληθευθούν σε ανθρώπινους οργανισμούς πριν διατυπωθούν διατροφικές οδηγίες. Η ομάδα επίσης σκοπεύει να ερευνήσει αν μπορούν να σχεδιαστούν νέα φάρμακα που να στοχεύουν στον μεταβολισμό της μεθειονίνης.

Μια έρευνα του 2019 του Locasale Lab στο Duke University έδειξε ότι η μείωση της μεθειονίνης μπορεί να βελτιώσει τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Για την πηγή.

Leave A Reply