Νέα έρευνα αναδεικνύει την καταστροφική σύνδεση μεταξύ της τελειομανίας και της κατάθλιψης

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Νέα έρευνα αναδεικνύει την καταστροφική σύνδεση μεταξύ της τελειομανίας και της κατάθλιψης
κατάθλιψη τελειομανία

Η έρευνα «Γιατί η τελειομανία εγκυμονεί κινδύνους για συμπτώματα κατάθλιψης; Μια μετα-αναλυτική μελέτη του μεσολαβητικού ρόλου του στρες και της κοινωνικής αποσύνδεσης», συν-συντάχθηκε από τους Martin M. Smith, Simon B. Sherry, Vanja Vidovic, Paul L. Hewitt, και Gordon L. Flett και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Journal of Research in Personality. «Η έρευνα υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζουμε μια επιδημία τελειομανίας. Πιστεύω ότι οι καταστροφικές επιπτώσεις της τελειομανίας είναι σοβαρά υποτιμημένες και θεώρησα ότι πρέπει να αναδείξω αυτό το σημαντικό ζήτημα», σημειώνει ο συντάκτης της έρευνας, Martin M. Smith (@Martin_M_Smith), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο York St. John.

Οι ερευνητές εστίασαν κυρίως στο πώς δυο πτυχές της τελειομανίας – οι τελειομανείς ανησυχίες (η αντίληψη ότι οι άλλοι απαιτούν την τελειότητα) και οι τελειομανείς επιδιώξεις (το να απαιτεί κανείς από τον εαυτό του να είναι τέλειος) – συνδέονται με συμπτώματα κατάθλιψης. Για να κατανοήσουν καλύτερα τη συγκεκριμένη σχέση, διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση 18 διαχρονικών μελετών, που περιλάμβαναν συνολικά 5.568 συμμετέχοντες. Συμπέραναν ότι οι αυξημένες τελειομανείς ανησυχίες και επιδιώξεις προκαλούσαν αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

«Η τελειομανία δεν είναι υγιής, θετική, προσαρμοστική ή λειτουργική. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει βαθύ ψυχολογικό τραύμα. Ενθαρρύνω όσους υποφέρουν από τελειομανία να μιλήσουν σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας», αναφέρει ο Smith στο PsyPost. «Δεν υπάρχει χάπι για την τελειομανία. Ωστόσο, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η είναι θεραπεύσιμη, ειδικότερα στο πλαίσιο μακροχρόνιας ψυχοθεραπείας».

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το στρες και η κοινωνική αποσύνδεση εξηγούν εν μέρει τη σύνδεση μεταξύ της τελειομανίας και της κατάθλιψης. Αυξημένες τελειομανείς ανησυχίες συνδέθηκαν με υψηλό στρες και κοινωνική αποσύνδεση. «Τα άτομα που το βιώνουν μοιάζουν να σκέφτονται, να νιώθουν και να συμπεριφέρονται με τρόπους που αυξάνουν την πιθανότητα του να βιώσουν και να προκαλέσουν στρεσογόνα περιστατικά, εκθέτοντας τον εαυτό τους σε καταθλιπτικά συμπτώματα», εξηγούν οι ερευνητές. Επιπλέον, τέτοια άτομα δυσκολεύονται να συνάψουν ουσιαστικές σχέσεις, καθώς θεωρούν ότι η επιβεβαίωση, η αποδοχή και η αγάπη των άλλων μπορεί να επέλθει μόνο αν επιδείξουν τέλειες επιδόσεις.

Αντίστοιχα οι αυξημένες τελειομανείς επιδιώξεις συνδέθηκαν με υψηλή κοινωνική αποσύνδεση αλλά όχι με στρες. Τα άτομα που το βιώνουν θέτουν ατομικούς στόχους εις βάρος των συλλογικών στόχων, χάνοντας τις ευκαιρίες συμμετοχής σε ουσιαστικές σχέσεις, το οποίο τα οδηγεί σε συμπτώματα κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τον Smith, «παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε για το πως αναπτύσσεται η τελειομανία».

Για την πηγή.

Leave A Reply