Elizabeth Blackwell

Elizabeth Blackwell

Η Elizabeth Blackwell είναι η πρώτη γυναίκα στην Αμερική που έλαβε πτυχίο ιατρικής. Γεννημένη κοντά στο Μπρίστολ (Αγγλία) στις 3 Φεβρουαρίου 1821, η Blackwell ήταν το τρίτο από τα εννιά παιδιά της Hannah Lane και του Samuel Blackwell, ενός Κουάκερου που διέθετε εργοστάσιο ζάχαρης και ήταν ενάντια στη δουλεία. Ο αδερφός της, Henry, παντρεμένος με την ακτιβίστρια των γυναικείων δικαιωμάτων Lucy Stone, ήταν υποστηρικτής της γυναικείας ψήφου και της κατάργησης της θανατικής ποινής και η νύφη της, Antoinette Brown Blackwell, ήταν η πρώτη προτεστάντισσα που χειροτονήθηκε.

Το 1832, μετακόμισαν στο Σινσινάτι (Οχάιο). Όταν απεβίωσε ο πατέρας της το 1838, η Elizabeth, η μητέρα της και δυο μεγαλύτερες αδερφές της εργάζονταν ως δασκάλες. Η Blackwell αποφάσισε να σπουδάσει ιατρική όταν μια ετοιμοθάνατη φίλη της δήλωσε ότι θα προτιμούσε να έχει γυναίκα γιατρό. Τότε υπήρχαν ελάχιστες ιατρικές σχολές και καμία δεν δεχόταν γυναίκες. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες εκπαιδεύονταν και γίνονταν ιατροί χωρίς άδεια.

Ενώ δίδασκε, η Blackwell ήταν οικότροφη σε δύο οικογένειες του Νότου που την καθοδήγησαν. Επιστρέφοντας στη Φιλαδέλφια το 1847, έκανε αιτήσεις σε ιατρικές σχολές οι οποίες απορρίφθηκαν. Τελικά έγινε δεκτή στο Geneva College (Νέα Υόρκη), όπου αντιμετώπισε διακρίσεις: οι καθηγητές την υποχρέωναν να κάθεται χωριστά στις διαλέξεις και συχνά την απέκλειαν από τα εργαστήρια, ενώ η τοπική κοινωνία την απέφευγε καθώς θεωρούσε ότι αμφισβητούσε τον ρόλο της ως γυναίκα.

Η Blackwell κέρδισε τελικά το σεβασμό όλων, αποφοιτώντας πρώτη το 1849. Συνέχισε την εκπαίδευσή της σε νοσοκομεία του Λονδίνου και του Παρισιού, παρόλο που οι γιατροί την υποβίβαζαν σε μαία ή νοσοκόμα. Παρατηρώντας ότι οι άνδρες γιατροί συχνά προκαλούσαν επιδημίες γιατί δεν έπλεναν συστηματικά τα χέρια τους, εστίασε στην πρόληψη και την προσωπική υγιεινή.

Επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη το 1851, η Δρ. Blackwell δυσκολεύτηκε να εργαστεί λόγω των διακρίσεων. Με τη βοήθεια Κουάκερων φίλων της, η Blackwell άνοιξε μια μικρή κλινική για την περίθαλψη άπορων γυναικών. Το 1857, μαζί με την αδερφή της, Δρ. Emily Blackwell και τη συνάδελφο, Δρ. Marie Zakrzewska, άνοιξαν το Θεραπευτήριο της Νέας Υόρκης για Γυναίκες και Παιδιά που προσλάμβανε γυναίκες ιατρούς. Στον Εμφύλιο Πόλεμο, οι αδερφές Blackwell εκπαίδευαν νοσοκόμες για νοσοκομεία της Ένωσης.

Το 1868, η Blackwell άνοιξε μια ιατρική σχολή στη Νέα Υόρκη. Ένα χρόνο αργότερα, έθεσε την αδερφή της επικεφαλή και επέστρεψε μόνιμα στο Λονδίνο, όπου το 1875 έγινε καθηγήτρια γυναικολογίας στη νέα Ιατρική Σχολή του Λονδίνου για Γυναίκες. Βοήθησε στην ίδρυση της Εθνικής Εταιρίας Υγείας και δημοσίευσε αρκετά βιβλία, μεταξύ τω οποίων και μια αυτοβιογραφία με τίτλο Pioneer Work in Opening the Medical Profession to Women (1895).

Για την πηγή και για την εικόνα.

Leave A Reply