Τα ζώα χρησιμοποιούν την καραντίνα για να αποφύγουν ασθένειες

καραντίνα

Καθώς οι στενές κοινωνικές επαφές διακόπτονται για να περιοριστεί η εξάπλωση του COVID-19, εγείρονται ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του μέτρου. Παρόλο που μας φαίνεται αφύσικο, τα ζώα αναπτύσσουν συχνά συμπεριφορές πρόληψης όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, για να αντιμετωπίσουν μεταδοτικές ασθένειες και να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης. Ωστόσο, η συμπεριφορική ανοσία λειτουργεί εις βάρος της κοινωνικής ζωής, γι’ αυτό κάθε είδος ακολουθεί διαφορετικές στρατηγικές.

Απομόνωση μολυσμένων μελών

Σύμφωνα με έρευνες πεδίου και εργαστηριακά πειράματα, οι υγιείς καραβίδες της Καραϊβικής, όταν εντοπίζουν μέσω ενός τεστ μυρωδιάς συγκεκριμένες χημικές ουσίες που περιέχονται στα ούρα μολυσμένων καραβίδων, τότε απομακρύνονται από τη φωλιά τους, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι εκτίθενται στους κινδύνους της ανοιχτής θάλασσας.

Προστασία των σημαντικών και των ευπαθών μελών

Τα μυρμήγκια έχουν αναπτύξει μια διαφορετική στρατηγική πρόληψης. Όσα μυρμήγκια αναζητούν τροφή, όντας πιο εκτεθειμένα σε ασθένειες, αυτό-απομονώνονται προστατεύοντας τα σημαντικά μέλη της κοινότητά τους (τη βασίλισσα και οι «νοσοκόμες» που φροντίζουν τη αποικία), ενώ οι νοσοκόμες μεταφέρουν τους νεοσσούς πιο βαθιά στη φωλιά. Οι οικιακοί σπίνοι αποφεύγουν μεν τα μέλη της ομάδας που ασθενούν, αλλά ο βαθμός αποστασιοποίησης διαφέρει ανάλογα με τα επίπεδα του ανοσοποιητικού τους συστήματός. Όσο πιο ισχυρή ανοσία διαθέτει ένας σπίνος τόσο λιγότερο αποστασιοποιείται από τα μολυσμένα μέλη της ομάδας. Αντίστοιχα, ορισμένα αρσενικά χρυσόψαρα που έχουν περισσότερες πιθανότητες μόλυνσης από τον μεταδοτικό και εκφυλιστικό σκώληκα Gyrodactylus turnbulli, απομακρύνονται από τα υπόλοιπα υγιή μέλη του κοπαδιού.

Περιποίηση αρρώστων μελών

Οι μανδρίλλοι καθαρίζουν ο ένας τον άλλο, καθώς αυτό βελτιώνει την υγιεινή και ενισχύει τις κοινωνικές σχέσεις της ομάδας. Όταν εντοπίζουν –μέσω της μυρωδιάς των περιττωμάτων τους – μέλη της ομάδας που είναι σοβαρά μολυσμένα αποφεύγουν να τα φροντίσουν. Ωστόσο, ενίοτε, συνεχίζουν να φροντίζουν ορισμένους μολυσμένους στενούς συγγενείς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρά τον κίνδυνο της μόλυνσης, αυτή η πρακτική έχει μακροπρόθεσμα οφέλη, καθώς τα θηλυκά με ισχυρότερους κοινωνικούς δεσμούς αναπαράγονται νωρίτερα και έχουν περισσότερους απογόνους.

Παρομοίως, οι μαγκούστες, σε περίπτωση έξαρσης μεταδοτικής ασθένειας, συνεχίζουν να φροντίζουν τα μολυσμένα μέλη της ομάδας παρόλο που τα δεύτερα δεν μπορούν να το ανταποδώσουν επαρκώς.

Μαθαίνοντας από την φύση

Ο άνθρωπος, εκτός από την συμπεριφορική ανοσία, διαθέτει δυνατότητες όπως η προληπτική καραντίνα και τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που διατηρούν τους κοινωνικούς δεσμούς παρά την φυσική απόσταση. Επιπλέον, σύνθετα μη-συμπεριφορικά εργαλεία, όπως τα εμβόλια, προλαμβάνουν μακροπρόθεσμα την εξάπλωση ασθενειών επιτρέποντας τη διατήρηση της κοινωνικής ζωής.

Ωστόσο, στην περίπτωση νέων ασθενειών όπως ο COVID-19, οφείλουμε να εφαρμόσουμε τις δοκιμασμένες στρατηγικές, διατηρώντας τις θεμελιώδεις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και την αποστασιοποίηση από τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινότητας. Όπως συμβαίνει και στον υπόλοιπο φυσικό κόσμο, το βραχυπρόθεσμο κόστος της αποστασιοποίησης ωφελεί μακροπρόθεσμα την επιβίωση.

Για την πηγή.

Leave A Reply