Οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας
αρνητικές σκέψεις

Σύμφωνα με μια έρευνα σε άτομα άνω των 55 ετών, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, «οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις» (RNT) συσχετίζονται με επακόλουθη νοητική εξασθένηση καθώς και συσσώρευση βλαβερών εγκεφαλικών πρωτεϊνών που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μεθοδολογία

Με την υποστήριξη της Ένωσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ, η ερευνητική ομάδα από το UCL, το INSERM και το Πανεπιστήμιο McGill παρακολούθησε 292 άτομα άνω των 55 που συμμετείχαν στη μελέτη κοόρτης της PREVENT-AD, και ακόμα 68 άτομα από την μελέτη κοόρτης του IMAP+. Στη διάρκεια δύο ετών, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μετρήσεις για συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πως επεξεργάζονται συνήθως τις αρνητικές εμπειρίες, εστιάζοντας στα μοτίβα επαναλαμβανόμενων αρνητικών σκέψεων, όπως το αναμάσημα του παρελθόντος και η ανησυχία για το μέλλον. Αξιολογήθηκε η νοητική τους λειτουργία (μνήμη, προσοχή, χωρική νοημοσύνη και γλώσσα) και 113 από τους συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εγκεφαλογραφήματα PET. Αυτά μετρούν τη συσσώρευση πρωτεϊνών ταυ και αμυλοειδών, που όταν συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, προκαλούν τον πιο συνηθισμένο τύπο άνοιας, το Αλτσχάιμερ.

Αποτελέσματα

Τα άτομα που εκτίθεντο σε υψηλότερα μοτίβα επαναλαμβανόμενων αρνητικών σκέψεων βίωναν μεγαλύτερη νοητική έκπτωση σε βάθος τεσσάρων χρόνων, εξασθένηση μνήμης (ένα από τα πρώιμα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ), και έτειναν να έχουν αυξημένα αποθέματα αμυλοειδών και ταυ στον εγκέφαλό τους.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ορισμένα χρόνια μοτίβα επαναλαμβανόμενων αρνητικών σκέψεων σε μια μακρά περίοδο μπορεί να αποτελούν διακριτό παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης Αλτσχάιμερ, καθώς επιδρούν στους δείκτες κατάθλιψης και το άγχους, τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται με επακόλουθη νοητική έκπτωση – αλλά όχι με συσσώρευση πρωτεϊνών. Άλλες μελέτες συνδέουν την σωματική καταπόνηση με τη συσσώρευση πρωτεϊνών. Οι αρνητικές σκέψεις είναι συχνό φαινόμενο στους ασταθείς καιρούς που ζούμε, γι’ αυτό οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι όταν αυτές προκύπτουν για σύντομο διάστημα, δεν αποτελούν παράγοντα κινδύνου.

Περαιτέρω Διερεύνηση

Οι συγγραφείς της έρευνας και άλλοι ευρωπαίοι ερευνητές εργάζονται πάνω σε ένα μεγάλο project για να διαπιστώσουν εάν νοητικές ασκήσεις, όπως ο διαλογισμός ή η στοχευμένη θεραπεία λόγου, μπορούν να ενισχύσουν τα θετικά και να περιορίσουν τα αρνητικά νοητικά σχήματα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Σύμφωνα με την Fiona Carragher, Επικεφαλή Έρευνας και Επιρροής στην Ένωση για τη νόσο Αλτσχάιμερ, δεδομένου ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν ήδη διαγνωσμένοι υψηλού κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα την εκφυλιστική νόσο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η φροντίδα της ψυχικής υγείας οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα, καθώς φαίνεται να συμβάλει βραχυπρόθεσμα στην καλή ποιότητα ζωής και μακροπρόθεσμα στην πρόληψη της άνοιας.

Για την πηγή.

Leave A Reply