Hedy Lamarr

HEDY LAMARR

Η Hedy Lamarr (Hedwig Eva Maria Kiesler) γεννήθηκε στη Βιέννη το 1914. Έγινε ευρέως γνωστή στην Ευρώπη όταν εμφανίστηκε στην αμφιλεγόμενη αυστρο-τσέχικη ταινία Ecstasy (1933). Το 1938 παράτησε τον φασιστικών πεποιθήσεων σύζυγό της, Fritz Mandl, και μετακόμισε στο Παρίσι, όπου την ανακάλυψε ο παραγωγός της Metro-Goldwyn-Mayer, Louis B. Mayer και της πρότεινε να δουλέψει στο Χόλυγουντ. Η Hedy σημάδεψε την κινηματογραφική ιστορία, παίζοντας διάφορους αισθησιακούς ρόλους σε ταινίες όπως η Algiers (1938) και η Samson and Delilah (1949).

Η εξωτερική ομορφιά της Hedy επισκίαζε το γεγονός ότι ήταν ευφυέστατη και είχε πολλά ενδιαφέροντα, όπως η ζωγραφική, η συλλογή έργων τέχνης, αλλά και η μηχανική. Σύμφωνα με το βιογράφο της, Richard Rhodes, αφιέρωνε τον ελεύθερο χρόνο της σε εφευρέσεις. «Από μικρή ηλικία, ο πατέρας της, ένας Βιεννέζος τραπεζίτης, τροφοδοτούσε την περιέργειά της, εξηγώντας της τη μηχανική λειτουργία διάφορων μηχανημάτων. Η ίδια αποφάσισε ότι θα διορθώσει κάποιες από τις ελλείψεις που υπάρχουν στον κόσμο. Στο Χόλυγουντ, στο δωμάτιο ζωγραφικής του σπιτιού της, δημιούργησε μια γωνιά ερευνητή με όλα τα απαραίτητα εργαλεία σχεδίου».

Μεταξύ των λίγων που γνώριζαν για την εφευρετικότητα της Lamarr, ήταν και ο μεγιστάνας της αεροπορίας, Howard Hughes. Του πρότεινε να υιοθετήσει μια πιο αεροδυναμική γραμμή για τα αεροπλάνα του, με βάση φωτογραφίες των ταχύτερων πτηνών και ψαριών. Σύμφωνα με την ίδια, ο Hughes, τη στήριξε ενεργά καθώς έθεσε στη διάθεσή της μια ομάδα επιστημόνων και μηχανικών.

Θέλοντας να συμβάλουν στον αγώνα των Η.Π.Α. ενάντια στους Ναζί, η Hedy και ο συνθέτης φίλος της, George Antheil, ξεκίνησαν να εργάζονται πάνω σε ένα «Μυστικό Σύστημα Επικοινωνίας» που βασιζόταν στην μεταπήδηση συχνοτήτων (τεχνολογία διεσπαρμένου φάσματος) για να εναλλάσσεται απρόβλεπτα η μετάδοση των κυμάτων μεταφοράς. Χρησιμοποίησαν διάτρητους δίσκους από πιανόλες ώστε το μηχάνημα να ελέγχει τορπίλες εξ αποστάσεως χωρίς παρεμβολές εχθρικών δυνάμεων. Τον Αύγουστο του 1942 που εκδόθηκε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας US Patent 22923878, πρόσφεραν κατευθείαν την εφεύρεση στην κυβέρνηση, χωρίς ποτέ να ζητήσουν αμοιβή για τη χρήση της. Το Αμερικανικό Ναυτικό την απέρριψε καθώς τότε δεν χρησιμοποιούσε εφευρέσεις πολιτών.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έληξε μετά τον πόλεμο εν αγνοία τους και το μηχάνημα «ανακαλύφθηκε» εκ νέου κατά τη διάρκεια της κρίσης πυραύλων της Κούβας (δεκαετία του 1960).

Η Hedy δεν είχε προβλέψει τη σημασία των δραστηριοτήτων της και τις αποσιώπησε, θεωρώντας ότι ήταν απλά η συμβολή της στην πολεμική προσπάθεια. Η τεχνολογία διεσπαρμένου φάσματος χρησιμοποιείται εκτεταμένα μέχρι σήμερα και έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υπερ-συνδεδεμένη καθημερινότητά μας, όπως μαρτυρούν το Wi-Fi και το GPS.

Για την εικόνα.

Leave A Reply