Συμβουλές για την επίσκεψη σε μονάδες υγείας

COVID-19

Η εμφάνιση του Κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην παγκόσμια κοινότητα είναι μία πρωτόγνωρη και άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση, αλλά και ένα τεράστιο οικονομικό σοκ.

Αν και η ανθρωπότητα κατάφερε να επιβιώσει (όχι χωρίς απώλειες) από όλες τις κρίσεις του παρελθόντος, η παρούσα κατάσταση, σύμφωνα και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θεωρείται η χειρότερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, καθώς η νόσος εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα, απειλεί τη ζωή όλου του πληθυσμού και ο οικονομικός της αντίκτυπος αναμένεται να είναι πρωτοφανής.

Η διαχείριση της κρίσης του COVID-19 δεν είναι μόνο μία επιστημονική υπόθεση και ένας αγώνας εξεύρεσης του κατάλληλου φαρμάκου ή/και εμβολίου στα ερευνητικά εργαστήρια, αλλά και ένας πανανθρώπινος αγώνας, ο οποίος περιλαμβάνει τη συνεργασία της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και τη συμμόρφωση της πολιτικής εξουσίας, καθώς και την ενεργή συμμετοχή όλων των απλών πολιτών.

Στην ελληνική κοινωνία, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα οι αλλαγές στην καθημερινή ζωή των πολιτών ήταν τεράστιες και δραματικές. Όμως, οι θυσίες όλων οδήγησαν τη χώρα στην παρούσα κατάσταση, όπου οι συνθήκες της υγειονομικής κρίσης έχουν βελτιωθεί κατά πολύ και υπάρχει σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, με τη διατήρηση όμως των μέτρων ατομικής υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η κατάργηση της «καραντίνας» έδωσε την ευκαιρία στον πληθυσμό να αρχίσει να καλύπτει ανάγκες που είχε αναβάλλει λόγω της πανδημίας και του περιορισμού της κυκλοφορίας, όπως αγορές καταναλωτικών αγαθών, ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, θεραπείες κλπ.

Στις δραστηριότητές τους αυτές, κατά την τρέχουσα «COVID-19» εποχή, οι πολίτες έχουν ενσωματώσει στην καθημερινότητά τους τις επιστημονικά προτεινόμενες και αναγκαίες νέες συνήθειες, όπως γάντια, μάσκα, σχολαστικό πλύσιμο χεριών, αντισηπτικά, αποστάσεις από άλλους ανθρώπους, αποφυγή αγγίγματος προσώπου κλπ.

Ιδιαίτερα οι ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες καλούνται να μην χαλαρώσουν καθόλου τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης κατά την άσκηση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων και κυρίως κατά τις αναγκαίες επισκέψεις τους σε ιατρεία, νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα. Τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είναι κυρίως οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 65 ετών), τα άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιαγγειακά/αναπνευστικά, βαριά νευρολογικά/νευρομυϊκά προβλήματα, νεοπλασίες κατά την τελευταία 5-ετία, αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και χρόνια ηπατική ανεπάρκεια, καθώς και άτομα που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, άτομα που είναι σε καταστολή ή είναι μεταμοσχευμένα και λαμβάνουν 2 ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και τέλος, HIV ασθενείς με CD4≤200/μL. Στις ευπαθείς ομάδες εμπεριέχονται και τα λεγόμενα «ευάλωτα άτομα», όπως οι εγκυμονούσες, οι λεχωίδες και οι θηλάζουσες γυναίκες, τα άτομα με μεγάλο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ>40) κλπ.

Στο παρόν άρθρο γίνεται προσπάθεια κατηγοριοποίησης και παράθεσης των μέτρων προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν γενικά οι πολίτες, αλλά και ειδικότερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες κατά τις επισκέψεις τους σε μονάδες υγείας.

Γενικές οδηγίες κατά την επίσκεψη ατόμου σε μονάδες υγείας
1. Πριν την επίσκεψη σε έναν χώρο υγειονομικής περίθαλψης

Αν και δεν υπάρχουν απαγορευτικές οδηγίες για επισκέψεις σε δομές υγείας υπάρχει η ισχυρή σύσταση[1] από τις υγειονομικές αρχές οι επισκέψεις σε αυτές να μειώνονται στις απολύτως απαραίτητες, τόσο από το γενικό πληθυσμό όσο και ιδιαίτερα από τις ευπαθείς ομάδες. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμεληθούν η πρόληψη της υγεία του πληθυσμού και τα χρόνια/οξέα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας πολίτης κατά την «COVID» εποχή. Χρειάζεται όμως οι επαφές με τις δομές υγείας να γίνονται οργανωμένα, συντονισμένα και με την τήρηση όλων των μέτρων ορθής υγειονομικής πρακτικής:

 • Σκεφτείτε πόσο αναγκαία είναι η επίσκεψή σας στο ιδιωτικό ή δημόσιο ιατρείο της επιλογής σας. Μην κάνετε άσκοπες ιατρικές επισκέψεις ή διαγνωστικές εξετάσεις.
 • Αν είναι δυνατόν αποφύγετε να επισκεφτείτε μέσω φυσικής παρουσίας μία δομή υγείας και αξιοποιήστε την τηλεϊατρική και τις 24ωρες συμβουλευτικές τηλεφωνικές γραμμές υγείας π.χ. 1135 για θέματα COVID-19, 10306 για ψυχολογική υποστήριξη, 1016 για ιατρικές συμβουλές κλπ.
 • Ακόμα και εάν δεν νοσείτε από COVID-19, οι επαφές σας με τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να χαρακτηρίζονται πάντα από εξαιρετική προσοχή και υπευθυνότητα. Ισχύει πάντα η άποψη ότι «θα πρέπει να συμπεριφερόσαστε ως πιθανοί φορείς του ιού, ακόμα και εάν δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για αυτό».
 • Αν είναι δυνατόν, και ιδιαίτερα αν ανήκετε στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες ή φροντίζετε κάποιο ευάλωτο άτομο,  πραγματοποιείστε όσες ιατρικές εξετάσεις ή άλλες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν στο σπίτι σας π.χ. αιματολογικές εξετάσεις, παρακολούθηση αρτηριακής πίεσης, έλεγχος υγείας νεογέννητου παιδιού, αφαίρεση ραμμάτων, μέτρηση γλυκόζης κλπ.
 • Ακυρώστε τη συμμετοχή σας σε παρεμβάσεις ομαδικού τύπου  (π.χ. ομαδικές ψυχοθεραπείες) ή ζητείστε ατομικού τύπου θεραπεία.
 • Προγραμματίστε το ιατρικό ραντεβού σας μέσω τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ενημερώστε τους αρμόδιους με σαφήνεια για το σκοπό της επίσκεψής σας (π.χ. ετήσια μαστογραφία). Αν έχετε κάποιο προγραμματισμένο ραντεβού επιβεβαιώστε ότι είναι ακόμα σε ισχύ πριν επισκεφτείτε το χώρο υγείας για την πραγματοποίησή του.
 • Αν θέλετε να πληροφορήσετε το γιατρό σας για τα αποτελέσματα κάποιων ιατρικών εξετάσεών σας, ενημερώστε τηλεφωνικά το αρμόδιο προσωπικό στη γραμματεία του εκάστοτε ιατρείου και διερευνήστε την πιθανότητα ηλεκτρονικής αποστολής τους και λήψης των απαραίτητων ιατρικών οδηγιών τηλεφωνικά.
 • Μην επισκέπτεστε υγειονομικούς χώρους έχοντας μαζί σας προσωπικό συνοδό, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητος. Μην έχετε μαζί σας μικρά παιδιά εκτός αν η ιατρική επίσκεψη αφορά την δική τους υγεία.
 • Αν είναι δυνατόν, αποφύγετε τη χρήση των μέσων μεταφοράς για τη μετακίνησή σας προς και από τις δομές υγείας, και χρησιμοποιείστε κάποιο προσωπικό σας μέσο μετακίνησης.
 • Να είστε ακριβείς στο ραντεβού σας ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός στους χώρους αναμονής των εξεταστικών κέντρων ή των  ιατρείων. Αν φτάσετε νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα της εξέτασης περιμένετε στο ιδιωτικό σας αυτοκίνητο ή στον προαύλιο χώρο του ιατρείου ή νοσοκομείου.
 • Μην χρησιμοποιείτε ανελκυστήρα αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Αν είναι αναγκαία η χρήση του, απολυμάνετε με ένα ειδικό μαντιλάκι τα κομβία κλήσης, τα κομβία επιλογής ορόφου και τις χειρολαβές, και φορέστε μάσκα. Να εισέρχεστε κατά το δυνατόν μόνοι σας στο θάλαμο ή όταν το ποσοστό των εισερχόμενων ατόμων είναι λιγότερο από το 40% της χωρητικότητας του ανελκυστήρα και να προσπαθήσετε να μην ακουμπάτε στα τοιχώματά του.
 • Μόλις εισέλθετε στο νοσοκομείο, ή άλλο χώρο εξέτασης χρησιμοποιείστε απολυμαντικό διάλυμα για τα χέρια σας.
 • Να είστε εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας σας, όπως μάσκες και αντισηπτικά. Χρησιμοποιείτε γάντια μόνο όπου συστήνονται από τους ειδικούς. Τηρείτε σχολαστικά την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική σας υγιεινή (χρήση χαρτομάντιλου για τον βήχα ή φτέρνισμα, απόρριψη σε κλειστό κάδο κλπ). Συμμορφωθείτε με τις υποδείξεις του προσωπικού για χρήση ειδικού εξοπλισμού προστασίας π.χ. χρήση ειδικού ιματισμού. Μην εισέρχεστε στους χώρους αναμονής – εξέτασης ή νοσηλείας χωρίς μάσκα. Μην καταναλώνετε τρόφιμα, μην αγγίζετε άσκοπα επιφάνειες και μην χρησιμοποιείτε περιοδικά ή ενημερωτικά φυλλάδια που τυχόν θα βρείτε στους χώρους αναμονής.
 • Αν επισκεφτείτε την τουαλέτα/WC του ιατρείου προσπαθήστε να απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες με τις οποίες θα έρθετε δυνητικά σε επαφή (πόμολα, διακόπτες, βρύσες, λεκάνη κλπ). Πλύνετε πολύ καλά και απολυμάνετε σχολαστικά τα χέρια σας αμέσως μόλις εξέλθετε από την τουαλέτα.
 • Κρατείστε τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των άλλων ατόμων που υπάρχουν γύρω σας (1,5–2μέτρα), είτε αυτοί είναι ασθενείς είτε προσωπικό (άτομα στη γραμματεία, ιατροί, νοσηλευτές, εξεταστές, άτομα για την καθαριότητα κλπ.).
 • Διαβάστε τις αφίσες που υπάρχουν αναρτημένες στο χώρο σχετικά με τη διαχείριση του ιού SARS-CoV-2 και συμμορφωθείτε με τις υποδείξεις τους.
 • Μην μετακινείστε άσκοπα, τόσο εσείς όσο και οι συνοδοί σας, σε άλλους χώρους εκτός του συγκεκριμένου ιατρείου ή κλινικής στο οποίο βρίσκεστε (π.χ. επισκέψεις σε θαλάμους άλλων ασθενών, μετακίνηση σε άλλη κλινική, επίσκεψη χώρων αναμονής άλλων ιατρείων κλπ.).
 • Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας και τη μάσκα σας. Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας ή/και βάζετε αντισηπτικό αν αγγίξετε αναγκαστικά τα σημεία αυτά.
 • Σε περίπτωση διενέργειας έκτακτων εξετάσεων ή εξετάσεων ρουτίνας, συνεννοηθείτε για την αποστολή των αποτελεσμάτων στο προσωπικό email σας ή με κάποιο άλλο ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η φυσική παρουσία σας στο χώρο, αλλά και να διαφυλαχθεί το απόρρητο των προσωπικών σας δεδομένων (π.χ. χρήση κωδικού για ανάγνωση αποτελεσμάτων εξετάσεων που εστάλησαν ηλεκτρονικά).
 • Αν υποψιάζεστε ότι πιθανόν να νοσείτε από COVID-19 ενημερώστε για αυτό τηλεφωνικά το γιατρό ή το νοσοκομείο το οποίο θα επισκεφτείτε για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις. Συμμορφωθείτε με ψυχραιμία στα πρωτόκολλα διαχείρισης ασθενών με υποψία COVID-19 και εμπιστευτείτε το εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό.
 • Όταν βρίσκεστε στο χώρο πραγματοποίησης εξετάσεων αναφερθείτε με σαφήνεια στη γενική κατάσταση της υγείας σας και στα όποια ειδικά συμπτώματα έχετε. Ενημερώστε το προσωπικό για το ενδεχόμενο να ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες. Ακολουθείστε με ψυχραιμία τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα των ειδικών σε περίπτωση που εκείνοι κρίνουν ότι πιθανά νοσείτε από SARS-CoV-2.
 • Αναφερθείτε στην κατάσταση της υγείας των ατόμων που ανήκουν στις στενές επαφές σας, αν αυτά εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα της COVID-19.
 • Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε φορέας ή ασθενής με COVID-19 να έχετε άμεσα διαθέσιμα στοιχεία των ατόμων που θα πρέπει να ειδοποιηθούν για την κατάστασή σας και όλα τα απαραίτητα ιατρικά και προσωπικά σας στοιχεία (ΑΜΚΑ κλπ.).
 • Μην επισκέπτεστε ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο και εάν δεν λάβετε την αντίστοιχη έγκριση από το προσωπικό της κλινικής. Σε περίπτωση που έχει κριθεί απαραίτητο να είστε συνοδός ή επισκέπτης ενός ασθενή με ή χωρίς COVID-19 βεβαιωθείτε ότι δεν εμφανίζετε ύποπτα συμπτώματα για κάποια μεταδοτική ασθένεια (π.χ. λοίμωξη του αναπνευστικού) ή για COVID-19. Ως συνοδοί ή επισκέπτες εφαρμόζετε πιστά την υγιεινή των χεριών και τα μέτρα αναπνευστικής υγιεινής κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο χώρο υγείας, κάνετε χρήση του εκάστοτε κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας και παραμένετε αυστηρά μόνο στο θάλαμο του ασθενούς τον οποίο συνοδεύετε ή επισκέπτεστε.
 • Μην επισκέπτεστε λεχωίδες και νεογέννητα μωρά στα Μαιευτήρια, ούτε άλλους ασθενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες στα Νοσοκομεία, απλά και μόνον για κοινωνικούς λόγους.
 • Ζητείστε τηλεφωνικά πληροφορίες από τους αρμόδιους για την αναγκαιότητα συμμόρφωσης ή υιοθέτησης εξειδικευμένων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας κατά την επίσκεψή σας στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης (π.χ. χρήση ειδικής στολής κατά την επίσκεψη ατόμου σε ΜΕΘ ή παρακολούθηση νεογέννητου πίσω από προστατευτικό plexiglass ή χρήση ειδικού ιματισμού-μάσκας-γυαλιών ή/και προσωπίδας σε αναγκαστική επίσκεψη για συνοδεία ατόμου που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες).
2. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ή της παραμονής σας σε μία δομή υγείας
 • Εξηγείστε σύντομα και με σαφήνεια την κατάσταση της υγείας σας, μην γενικεύετε και μην υπερβάλλετε στις περιγραφές σας.
 • Να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε σε ένα σύντομο ιατρικό και επιδημιολογικό ιστορικό σας.
 • Να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε σε ειδικές ερωτήσεις ώστε να γίνει δυνατή η τυχόν ιχνηλάτηση των κοινωνικών σας επαφών, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι είστε φορέας ή ασθενής Covid-19 .
 • Να έχετε μαζί σας προηγούμενες εξετάσεις που πιθανώς θα σας ζητηθούν.
 • Συμμορφωθείτε με τις βασικές προφυλάξεις που έχουν εφαρμοστεί στο χώρο για την αποφυγή επαφών και σταγονιδίων, όπως οι φυσικοί φραγμοί από γυαλί ή πλαστικό για τον περιορισμό της επαφής μεταξύ ενός ασθενή και του προσωπικού μιας δομής υγείας.
 • Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού για την συμπεριφορά σας κατά την εξέταση π.χ. «γυρίστε το πρόσωπό σας στο πλάι και βήξτε».
 • Προσέξτε σε ποιες επιφάνειες θα αφήσετε τα προσωπικά σας αντικείμενα. Προβείτε στην άμεση απολύμανσή τους μετά το πέρας της εξέτασης.
 • Συμμορφωθείτε με τις υποδείξεις ή τις ενέργειες του προσωπικού κατά τη χρήση ιατρικού ή εξεταστικού εξοπλισμού, όπως θερμόμετρο, στηθοσκόπιο, πιεσόμετρο κλπ. Απολυμάνετε αμέσως τα σημεία του σώματός σας που ήρθαν σε επαφή με τον ιατρικό εξοπλισμό.
 • Αν έχετε χρόνιες παθήσεις, συνεννοηθείτε με το γιατρό σας για τον τρόπο που θα σας συνταγογραφεί τα απαραίτητα φάρμακα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον (τρίμηνες ή εξάμηνες συνταγές), χωρίς να απαιτείται η φυσική σας παρουσία στο ιατρείο (π.χ. άυλη συνταγογράφηση).
 • Ενημερωθείτε για την αναγκαιότητα έγκρισης από υγειονομικές επιτροπές συγκεκριμένων φαρμάκων ή συνταγών χωρίς τη φυσική σας παρουσία σε αυτές (π.χ. έγκριση χορήγησης γυαλιών ή ειδικών φαρμάκων).
 • Τοποθετείστε όλες τις εξετάσεις και τα έγγραφα που χρησιμοποιήσατε σε ειδικό φάκελο και απολυμάνετέ τα όταν φτάσετε  στο σπίτι σας.
3. Μετά την ολοκλήρωση της ιατρικής επίσκεψης ή της διαγνωστικής εξέτασης
 • Πριν εισέλθετε στο σπίτι σας βγάλτε και απολυμάνετε τα παπούτσια σας.
 • Πλύνετε σχολαστικά το πρόσωπο και τα χέρια σας και βγάλτε τον προστατευτικό σας εξοπλισμό, σύμφωνα με τους ενδεικνυόμενους χειρισμούς (π.χ. μάσκα, γάντια κλπ.) .
 • Βγάλτε προσεκτικά τα ρούχα σας και τοποθετήστε τα αμέσως στο πλυντήριο. Πλύνετέ τα στους 60ο τουλάχιστονμε ειδικό απολυμαντικό ρούχων στη θέση του μαλακτικού, στεγνώστε τα καλά και σιδερώστε τα σχολαστικά.
 • Απολυμάνετε κάθε αντικείμενο ή χαρτί/εξέταση που ακουμπήσατε στο χώρο του ιατρείου ή αλλού.
Ειδικές οδηγίες για εγκύους-λεχωίδες ή θηλάζουσες γυναίκες κατά την επίσκεψή τους σε μονάδες υγείας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC οι εγκυμονούσες γυναίκες δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν ή να νοσήσουν από τον SARS-CoV-2 σε σχέση με τις υπόλοιπες ενήλικες της ίδιας ηλικίας, και δεν φαίνεται ο ιός να προσβάλλει το έμβρυο. Τα αποτελέσματα μίας πολύ πρόσφατης[2] έρευνας σε 16.749 άτομα που νοσηλεύονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο με COVID-19 έδειξαν ότι το ποσοστό των εγκύων γυναικών που νοσηλεύονταν (6%) ήταν παρόμοιο με το αντίστοιχο ποσοστό του γενικού πληθυσμού και ότι η εγκυμοσύνη δεν σχετίζονταν με αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας (αντίθετα απ‘ ό,τι συμβαίνει στη γρίπη).

Αν και οι έρευνες αυτές δεν δείχνουν αυξημένη ευαλωτότητα στις εγκυμονούσες γυναίκες, θα ήταν σκόπιμο να υπάρχει επαγρύπνηση και ιδιαίτερη προσοχή γενικά κατά τις επαφές τους με τρίτα άτομα και ειδικά κατά τις επισκέψεις τους σε ένα νοσοκομείο, διαγνωστικό κέντρο ή γιατρό, ως ασθενείς για εξέταση ή ως επισκέπτες ή ως φροντιστές άλλου ατόμου που ανήκει σε ευάλωτη ή ευπαθή ομάδα πληθυσμού.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν οι γυναίκες οι οποίες διανύουν το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, καθώς, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα στη Βρετανία κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαρύτερα από τον SARS-CoV-2.

Όλες οι εγκυμονούσες γυναίκες, οι λεχωίδες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να τηρούν τα γενικά μέτρα προστασίας που αναφέρθηκαν προηγουμένως και ισχύουν για όλους τους πολίτες. Ιδιαίτερη όμως προσοχή και σχολαστικότητα θα πρέπει να επιδεικνύουν οι γυναίκες, κυρίως άνω των 35 ετών, που έχουν παράλληλα και κάποιο υποκείμενο νόσημα, όπως για παράδειγμα  σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία ή υπέρταση.

Επιπλέον, προτείνονται εξειδικευμένα μέτρα για την ειδική αυτή κατηγορία πληθυσμού:

 • Μην παραμελείτε τη σχολαστική παρακολούθηση της ψυχικής και σωματικής σας υγείας, καθώς και της υγείας του νεογέννητου παιδιού σας. Παρακολουθείτε καθημερινά τα ζωτικά σας σημεία (ρυθμός σφυγμού, ρυθμός αναπνοής και θερμοκρασία) και ενημερώνετε το γιατρό σας ή τον παιδίατρο του παιδιού σας σε περίπτωση που διαπιστώσετε κάποια δυσάρεστη αλλαγή, όπως δύσπνοια, βήχα ή πυρετό.
 • Συζητείστε τηλεφωνικά τα διάφορα θέματα υγείας με το γιατρό σας και μειώστε τις ιατρικές επισκέψεις στο ελάχιστο δυνατό. Χρησιμοποιείστε τα ηλεκτρονικά μέσα για να στείλετε εξετάσεις και να λάβετε ιατρικές οδηγίες.
 • Αν χρειάζεται να κάνετε κάποιες εξετάσεις σε δομή υγείας προγραμματίστε τες σωστά ώστε να γίνουν όλες σε μία μόνο επίσκεψη, και έτσι να αποφύγετε τις δυνητικά επικίνδυνες περαιτέρω επαφές με τους χώρους αυτούς.
 • Κάντε χρήση των παρεμβάσεων που μπορούν να γίνουν στο σπίτι σας, όπως  έλεγχος υγείας νεογέννητου μωρού ή αναπτυξιακή αξιολόγησή του, οδηγίες θηλασμού από μαίες, εμβολιασμοί μικρών παιδιών κλπ.
 • Κάντε χρήση των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων (videos ή πλατφόρμες επικοινωνίας) για να παρακολουθήσετε προ- και μετά-γεννητικά προγράμματα προφύλαξης, όπως πρόγραμμα προετοιμασίας γονεϊκότητας και προγεννητικής αγωγής, πρόγραμμα φροντίδας νεογέννητου κλπ.
 • Κατά τις ιατρικές επισκέψεις ή εξετάσεις στο σπίτι σας τηρείτε σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.
 • Κάντε χρήση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» ή άλλων διευκολύνσεων του Δήμου σας για να περιορίσετε κάποιες επισκέψεις σε δομές υγείας και να καλύψετε συγκεκριμένες ανάγκες σας, όπως η προμήθεια φαρμάκων ή η διενέργεια εξετάσεων.
 • Αποφεύγετε τις επαφές με άλλα άτομα ιδιαίτερα αν διανύετε το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας. Αν έχετε άλλα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο αποφύγετε τις επαφές με τον χώρο του σχολείου και τηρείτε σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής.
 • Αν έχετε εκτεθεί δυνητικά στον ιό (π.χ. ήλθατε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19) πρέπει να αναβάλλετε για 14 ημέρες όλες τις επισκέψεις ρουτίνας, αφού προηγουμένως ενημερώσετε και λάβετε τη σχετική έγκριση από το γιατρό σας.
 • Αν έχετε νοσήσει από COVID-19 συνεργαστείτε απόλυτα με τις υγειονομικές αρχές και εμπιστευτείτε τις εξειδικευμένες οδηγίες και ενέργειές τους. Αν έχετε ήπια κλινική εικόνα πιθανότατα να μην απαιτηθεί νοσηλεία, και να αρκεί η απομόνωσή σας  στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα παρακολούθησης των συμπτωμάτων σας, για έγκαιρη αναγνώριση σημείων κλινικής επιδείνωσης και άμεση ιατρική αξιολόγηση. Οι έγκυες με πιθανή λοίμωξη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη που είναι ασυμπτωματικές ή σε ανάρρωση από ήπια κλινική νόσο, συστήνεται να παρακολουθούνται κάθε 2–4 εβδομάδες με υπερηχογράφημα για την αξιολόγηση της ανάπτυξης του εμβρύου, του όγκου του αμνιακού υγρού και εάν κρίνεται απαραίτητο με Doppler της ομφαλικής αρτηρίας.
 • Αν είστε φορέας ή νοσείτε από SARS-CoV-2 θα πρέπει να είστε ενημερωμένες και προετοιμασμένες ότι θα γεννήσετε σε ειδικά για αυτές τις καταστάσεις νοσοκομεία αναφοράς, όπως το Νοσοκομείο «Αττικόν», στο νομό Αττικής. Ενημερωθείτε έγκαιρα για τον τόπο, τη διαδικασία και τις συνθήκες του επικείμενου τοκετού σας (π.χ. σε θάλαμο αρνητικής πίεσης), ώστε να συνεννοηθείτε με τους οικείους σας. Συνήθως επιτρέπετε να έχετε έναν συνοδό, ο οποίος θα παραμείνει στο χώρο του νοσοκομείου μέχρι τη γέννα και το εξιτήριό σας.

Η πανδημία στον ελλαδικό χώρο έχει υποχωρήσει σημαντικά, όμως ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί. Αποτελεί υπέρτατη ευθύνη όλων των ελλήνων πολιτών να συνεχίσουν να προσέχουν τη συμπεριφορά και τη στάση τους, ώστε να περιοριστούν οι συνθήκες έκθεσης στον SARS-CoV-2 και να αποφευχθεί μία νέα πιθανή λοίμωξη. Ο τωρινός έλεγχος της πανδημίας στη χώρα μας, μας δίνει τη δυνατότητα να φροντίσουμε σε αυτή τη φάση, με μεγαλύτερη ασφάλεια, για καταστάσεις που σχετίζονται με την γενικότερη υγεία μας και οι οποίες  ενδεχομένως είχαν παραμεληθεί κατά τη χρονική περίοδο της καραντίνας. Η υπεύθυνη στάση όλου του πληθυσμού (ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες), αλλά και η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής, κατά τις αναγκαίες επαφές με τις ιδιωτικές ή δημόσιες δομές υγείας, θα διατηρήσει την ικανοποιητική επιδημιολογική κατάσταση της νόσου και θα ενισχύσει την καλή υγεία όλων μας.

Ελπίδα Ρουσσάκου Υγιεινολόγος ΤΕ, MSc

Υπεύθυνη Eπιχείρησης Μελετών HACCP – Υγειονομικών Εφαρμογών «Hygioacts»

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
 1. Lagarias, G. 2020. Coronavirus: Crisis or Shock?. Mazars Global Resource Centre. Ανακτήθηκε από https://bit.ly/2Bya1AQ.  
 2. Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ελληνικής ∆ημοκρατίας. 2020. Τεύχος Δεύτερο. Αρ. Φύλλου 1856.  https://bit.ly/2Z3cueP.
 3. Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. 2019-2020. Γρίπη και Εποχική Γρίπη. Ανακτήθηκε από https://bit.ly/3ex8B8E.
 4. Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. 2020. COVID-19: Οδηγίες για Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Ανακτήθηκε από https://bit.ly/2Nj42Te.
 5. Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. 2020. Οδηγίες Διαχείρισης Ασθενών στα Ιατρεία και Πολυϊατρεία. Ανακτήθηκε από https://bit.ly/2YpGxyn.  
 6. Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη. 2020. Η ΕΛΟΔΙ σε Παγκόσμιο Δίκτυο Ενημέρωσης για τον Κορονοϊό. Ανακτήθηκε από https://bit.ly/3etqIft.
 7. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 2020. Κατευθυντήριες Οδηγίες: Κορωνοϊός (SARS-CoV-2): Οδηγίες και μέτρα πρόληψης σε εργασιακούς χώρους. Σ.ΕΠ.Ε., ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. Ανακτήθηκε από https://bit.ly/2zUmT3U.
 8. European Centre for Disease Prevention and Control. 2020. Infection Prevention and Control for COVID-19 in Healthcare Settings – Third Update. ECDC: Stockholm. Ανακτήθηκε από https://bit.ly/2AZLlkZ.
 9. Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος. 2020. Κατευθυντήριες Οδηγίες Λειτουργίας Παθολογικών Ιατρείων για την Δεύτερη Φάση της Πανδημίας. Ανακτήθηκε από https://bit.ly/2YmAk6a.  
 10. European Center for Disease Prevention and Control. 2020. Know, Prepare, Protect: Information on COVID-19 for Pregnant Women. Ανακτήθηκε από https://bit.ly/3fS2hZB.
 11. Nuffield Department of Population Health. 2020. Pregnant Women Are Not at Greater Risk of Severe COVID-19 than Other Women, but Most of Those Who Have Problems Are in Their Third Trimester. Ανακτήθηκε από https://bit.ly/37T2WXH.  
 12. Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. 2020. Guidance for Maternal Medicine Services in the Evolving Coronavirus (COVID-19) Pandemic. Ανακτήθηκε από https://bit.ly/313Gk5D.
 13. Rich, M. 2020. Navigating Pregnancy during the Coronavirus Disease (COVID-19) Pandemic: An Expert Midwife on How to Best Protect Yourself and Your Baby. UNICEF. Ανακτήθηκε από https://uni.cf/2By1Lki.
 14. Royal College of Midwives. 2020. Addressing Increased Risks during the COVID-19 Pandemic for BAME Women. Ανακτήθηκε από https://bit.ly/316a7uh.  
 15. Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. 2020. Coronavirus Infection and Pregnancy. Information for Pregnant Women and Their Families. Ανακτήθηκε από https://bit.ly/318Wmeq.
 16. Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. 2020. Οδηγίες για τη Διαχείριση Εγκύων με Πιθανή ή Επιβεβαιωμένη Λοίμωξη COVID-19. Ανακτήθηκε από https://bit.ly/3elOERX.

[1] Σημειώνεται ότι ισχύει η οδηγία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σύμφωνα με την οποία πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες επισκέψεις σε δομές υγείας (δημόσιες και ιδιωτικές) αν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, καθώς οι πολίτες κινδυνεύουν να μεταδώσουν ή να προσβληθούν από τον κορωνοϊό. https://pis.gr.

[2] Δημοσιεύτηκε 13/5/2020.

Leave A Reply