Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 15 – 21 Ιουνίου 2020

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 15 – 21 Ιουνίου 2020
επιστημονικές έρευνες
«Χάρτινα τσιπ» θα μπορούσαν να παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση για φωτιές σε δάση

Οι πρόσφατες καταστροφικές φωτιές στον Αμαζόνιο και στην Αυστραλία ενέτειναν την ανάγκη για την έγκαιρη ανίχνευση φωτιάς σε δασική έκταση, καθώς οι μέθοδοι που υπάρχουν αυτή την στιγμή δεν επαρκούν. Ερευνητές έχουν αναπτύξει αυτοτροφοδοτούμενα «χάρτινα τσιπ» που μπορούν να ανιχνεύσουν φωτιές στα πρώιμα στάδια και να μεταδώσουν σήμα κινδύνου.

Δημοσιεύτηκε στο Interfaces

Πως ο «κατ’οίκον περιορισμός» επηρέασε τον ύπνο μας

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε πάνω στον ύπνο κατά τη διάρκεια του «κατ’οίκον περιορισμού» υπογραμμίζει ότι για πολλούς ό ύπνος ήταν μεγαλύτερος σε διάρκεια, και πιο συχνός, αλλά χειρότερης ποιότητας.

Δημοσιεύτηκε στο Current Biology

Πως η γνωστική ικανότητα των ανθρώπων έχει αλλάξει τον τρόπο που ζωγραφίζουμε πορτραίτα

Ιστορικά, τα πορτραίτα που απεικονίζουν προφίλ ανθρώπων έχουν εξελιχθεί ώστε να αντικατοπτρίζουν την αλλαγή στα πολιτιστικά πρότυπα. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η γνωστική ικανότητα των ανθρώπων παίζει εξέχων ρόλο στην εξέλιξη της ανθρώπινης απεικόνισης . Για παράδειγμα υπερισχύει η τάση να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στο τι είναι μπροστά από το αντικείμενο της απεικόνισης.

Δημοσιεύτηκε στο Cognitive Science

Οι διακοπτόμενοι κιρκάδιοι ρυθμοί προειδοποιούν για Πάρκινσον

Ηλικιωμένοι άντρες οι οποίοι έχουν ακανόνιστο κιρκάδιο ρυθμό είναι πιο πιθανόν να παρουσιάσουν την νόσο του Πάρκινσον στο μέλλον, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology

Αλλάζοντας τις συνήθειες πλυσίματος είναι πιθανόν να μειωθεί η ρύπανση από μικροπλαστικά

Μελέτη πάνω στον αντίκτυπο του χρόνου του κύκλου πλυσίματος έδειξε τα περιβαλλοντικά και αισθητικά οφέλη των μικρότερων χρονικά, και χαμηλότερων σε θερμοκρασία κύκλων πλυσίματος.

Δημοσιεύτηκε στο Dyes and Pigments

Leave A Reply