Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 01 – 07 Ιουνίου 2020

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 01 – 07 Ιουνίου 2020
επιστημονικές μελέτες
Ποια τα ρίσκα και τα οφέλη της μικρής δόσης ασπιρίνης;

Πραγματοποιήθηκε έρευνα με σκοπό να καταγράψει τα οφέλη και τα ρίσκα που συνδέονται με τη χρήση ασπιρίνης, τα οποία δεν ήταν ως τώρα ξεκάθαρα. Οι ερευνητές υπολόγισαν τις τιμές μείωσης του κίνδυνου καρδιαγγειακής νόσου και την αύξηση του κίνδυνο αιμορραγίας σε μικρή δόση ασπιρίνης, ώστε να λαμβάνονται υπόψιν πριν χρήση ασπιρίνης.

Δημοσιεύτηκε στο British Journal of Clinical Pharmacology

Διαδεδομένη αντοχή γονιδίων στην τελευταία γενεά αντιβιοτικών

Γονίδια που παρουσιάζουν την ιδιότητα να αντιστέκονται στα αντιβιοτικά είναι διαδεδομένα στα βακτήρια τα οποία υπάρχουν στο έδαφος και στους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Δημοσιεύτηκε στο  Communications Biology

Η χρήση ανθρώπινων αποβλήτων μπορεί να βοηθήσει τα τρόφιμα και το περιβάλλον

Ερευνητές έχουν αποδείξει ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί λίπασμα πλούσιο σε άζωτο με το συνδυασμό στερεών και υγρών στοιχείων από ανθρώπινα απόβλητα. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να αυξήσει την απόδοση καλλιεργειών σε αναπτυσσόμενες χώρες και να μειώσει την μόλυνση απορροής αζώτου στα υπόγεια ύδατα.

Δημοσιεύτηκε στο ACS Sustainable Chemistry & Engineering

Είναι οι αλλαγές στη διατροφή ο λόγος που υπάρχει απότομη αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στην Ασία;

Τα επίπεδα χοληστερόλης μειώνονται ραγδαία σε Δυτικές χώρες, αλλά αυξάνονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ιδιαίτερα στην Ασία, όπως υποδεικνύει η μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί ως τώρα στα επίπεδα χοληστερόλης παγκοσμίως.

Δημοσιεύτηκε στο Nature

Σημαντικό ελάττωμα στην εγκεφαλική απεικόνιση εντοπίστηκε πρόσφατα

Η σάρωση του εγκεφάλου με σκοπό την πρόβλεψη των σκέψεων και συναισθημάτων μπορεί να μην είναι τόσο χρήσιμη όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Δημοσιεύτηκε στο Psychological Science

Ένα χάπι θα μπορούσε να αποτρέψει αλλεργική αναφυλαξία σε φαγητά και φάρμακα

Μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι ένα χάπι θα μπορούσε να λαμβάνεται προληπτικά για την αποφυγή ήπιας ή απειλητικής για τη ζωή αναφυλαξίας.

Δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Investigation

Ερευνητές ανακαλύπτουν την «κατοικία» του στρες στον εγκέφαλο

Ερευνητές έχουν ανακαλύψει την νευρική «κατοικία» για το στρες. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να παρέχει κατανόηση για την αντιμετώπιση της αίσθησης φόβου και άγχους που προκαλούνται από το στρες.

Δημοσιεύτηκε στο Nature Communications

Οι νέοι καταναλώνουν πάνω από 25% «κενές» θερμίδες

Περισσότερο από 25% των θερμίδων που καταναλώνονται από παιδιά και έφηβους θεωρούνται κενές – προερχόμενες από επιπρόσθετη ζάχαρη και στερεά λίπη. Οι κύριες πηγές για αυτές τις κενές θερμίδες είναι τα αναψυκτικά, τα φρουτώδη ποτά, μπισκότα και κέικ, πίτσα και παγωτό.

Πηγή: Παρουσίαση στο NUTRITION 2020 LIVE ONLINE, The American Society for Nutrition’s new virtual meeting, June 1 – 4, 2020.

Leave A Reply