Η Rosalind Franklin ήταν βιοφυσικός, φυσική χημικός και μοριακή βιολόγος. Είναι γνωστή για τη συμβολή της στην ανακάλυψη της ελικοειδούς δομής του DNA.
Γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1920 στο Λονδίνο. Η οικογένειά της ήταν εύπορη και ενεργή στη δημόσια σφαίρα. Η ίδια αφιερώθηκε στην επιστήμη και δεν έκανε οικογένεια.
Στα 15 της, η Franklin αποφάσισε να γίνει χημικός και παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της, έλαβε το διδακτορικό της στη χημεία το 1945, στο Cambridge. Αρχικά, εργάστηκε στο Cambridge και στην βιομηχανία άνθρακα και έπειτα μετακόμισε στο Παρίσι όπου εργάστηκε με τον Jacques Mering και ανέπτυξε την κρυσταλλογραφία ακτινών Χ, μια πρωτοπόρα τεχνική διερεύνησης της δομής των μοριακών ατόμων.
Μελετώντας το DNA
Το DNA ανακαλύφθηκε αρχικά το 1898 από τον Johann Miescher, ωστόσο η δομή του ανακαλύφθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα. Η Franklin εργάστηκε από το 1951 μέχρι το 1953 στο King College, μελετώντας τη δομή του DNA, υπό τον John Randall. Με τη χρήση κρυσταλλογραφίας ακτινών Χ, έβγαλε φωτογραφίες της B μορφής του μορίου. Ο Maurice H.F. Wilkins, με τον οποίο η Franklin δεν είχε καλή συνεργασία, έδειξε τις φωτογραφίες χωρίς την άδειά της, στον James Watson. Ο Watson αντιλήφθηκε τη σημασία τους, καθώς μαζί με τον Francis Crick μελετούσαν παράλληλα τη δομή του DNA.
Η Franklin εργαζόταν ήδη στο Birkbeck College όπου απέδειξε την ελικοειδή δομή του RNA του ιού μωσαϊκού καπνού. Συνεργάστηκε με τον Aaron Klug, του οποίου το Βραβείο Νόμπελ (1982) βασίστηκε εν μέρει στη δουλειά του με την Franklin. Ενώ ο Watson απέκρυψε τη συμβολή της Franklin στην ανακάλυψη της δομής του DNA, ο Crick και ο Klug επιβεβαίωσαν αργότερα ότι η Franklin ήταν κοντά στη λύση.
Το 1956, η Franklin ανακάλυψε ότι είχε όγκους στην κοιλιά της. Υποβλήθηκε σε θεραπεία ενώ συνέχισε να εργάζεται. Μπήκε στο νοσοκομείο το 1957 και επέστρεψε στην εργασία της στις αρχές του 1958, αλλά σύντομα αναγκάστηκε να διακόψει και απεβίωσε στις 16 Απριλίου 1958.
Παρακαταθήκη
Το 1962, οι Watson, Crick, και Wilkins βραβεύτηκαν με το Νόμπελ φυσιολογίας και ιατρικής για την ανακάλυψη της δομής του DNA. Μόνο ο Wilkins ανέφερε την Franklin. Πολλοί θεώρησαν ότι η συμβολή της παραβλέφθηκε λόγω του πρόωρου θανάτου της και των σεξιστικών αντιλήψεων της εποχής. Για να καλύψει το κενό αναγνώρισης, η Anne Sayre έγραψε μια βιογραφία της Franklin, περιγράφοντας τις διαμάχες και τον σεξισμό που αντιμετώπισε στην εργασία της.
Το 2004, το Finch University of Health Sciences/Chicago Medical School μετονομάστηκε σε Rosalind Franklin University of Medicine and Science για να τιμήσει τη συμβολή της Franklin στην επιστήμη και την ιατρική.