Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 06-12 Απριλίου 2020

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 06-12 Απριλίου 2020
Επιστημονικά νέα
Γιατί ο συγχρονισμός του βιολογικού ρολογιού με τον κύκλο ημέρας-νύχτας είναι τόσο σημαντικός

Ερευνητές που μελετούν τα κυανοβακτήρια έχουν εντοπίσει τις καταβολές μιας συμπεριφοράς  που ρυθμίζεται με το κιρκάδιο ρολόι, υποδεικνύοντας τη σημασία του να συμπίπτει ο εσωτερικός βιολογικός χρόνος και τον περιβαλλοντικό.

Δημοσιεύτηκε στο: Nature Communications

Πιθανή σύνδεση της κατανάλωσης φυτικών ινών με τον  καρκίνο του μαστού

Η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με την ανάλυση σχετικών μελετών.

Δημοσιεύτηκε στο:  CANCER

Μικρότερης διάρκειας συνεδρίες ραδιοθεραπείας για τους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου κατά τη διάρκεια του COVID-19

Μια διεθνής ομάδα ειδικών συνέστησε συνεδρίες ακτινοθεραπείας διάρκειας μιας εβδομάδας και αναβολή της χειρουργικής επέμβασης ως τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του εντέρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.    

Δημοσιεύτηκε στο: Radiotherapy and Oncology (preprint)

Η κακή ποιότητα αέρα συνδέεται με το αυξημένο ποσοστό θανάτων από COVID-19 στην Ιταλία;

Ερευνητές των τομέων περιβάλλοντος και υγείας από τη Δανία και την Ιταλία, αποκαλύπτουν πιθανή συσχέτιση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της αυξημένης θνητότητας από τον κορωνοϊό σε δύο από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο στη Βόρεια Ιταλία, τη Λομβαρδία και την Εμίλια-Ρομάνια.

Δημοσιεύτηκε στο: Environmental Pollution

Αυτοκόλλητο θα μπορούσε να βελτιώσει την ασφάλεια των τροφίμων που διατηρούνται στη συντήρηση

Δεν μπορούμε να δούμε πάντα με γυμνό μάτι αν κάποιο από τα τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο έχει αλλοιωθεί. Για το λόγο αυτό, έχει δημιουργηθεί ένα αυτοκόλλητο ασφαλείας το οποίο υποδεικνύει αν έχουν χαλάσει τα τρόφιμα του ψυγείου, όπως το ψάρι, το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Δημοσιεύτηκε στο: Advanced Materials 

Πού και πότε μια πετρελαιοκηλίδα θα φτάσει στην ακτή;

Μια μελέτη βασισμένη στο ατύχημα διαρροής πετρελαίου στην Κορσική το 2018, αποκαλύπτει την αποτελεσματικότητα του μοντέλου διαρροής πετρελαίου MEDSLIK-II που έχουν αναπτύξει ερευνητές για να προβλέπουν το χρόνο που χρειάζεται μια πετρελαιοκηλίδα για να φτάσει στην ακτή.

Δημοσιεύτηκε στο: Marine Pollution Bulletin

«Έξυπνη τουαλέτα» ελέγχει για ασθένειες

Μια νέα τουαλέτα ακριβείας για τον έλεγχο ασθενειών μπορεί να ανιχνεύσει πολλαπλές ενδείξεις μέσω αυτοματοποιημένων αναλύσεων ούρων και κοπράνων, σύμφωνα με νέα μελέτη του Stanford. 

Δημοσιεύτηκε στο: Nature Biomedical Engineering

Το Πανεπιστήμιο San Diego προάγει τις θεραπείες με βλαστοκύτταρα στο νέο εργαστήριο διαστημικού σταθμού

Το Πανεπιστήμιο San Diego της Καλιφόρνια και η Space Tango έλαβαν βραβείο από τη NASA για την ανάπτυξη του πρώτου ερευνητικού εργαστηρίου βλαστοκυττάρων στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πηγή: UC San Diego Health

Διερεύνηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των φαρμάκων για τον καρκίνο

Οι συγγραφείς μιας νέας μελέτης αναφέρουν ότι λόγω των εκατοντάδων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων που βρίσκονται σε κλινική ανάπτυξη τελικού σταδίου αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την τοξικότητά τους προς τα υδάτινα οικοσυστήματα ώστε να θεσπίσουμε μελλοντικούς κανόνες.

Δημοσιεύτηκε στο:  Environmental Toxicology and Chemistry

Οι μαθητές που ακούν Beethoven και Chopin έχουν καλύτερες επιδόσεις

Μαθητές που άκουγαν κλασική μουσική των συνθετών Beethoven και Chopin κατά τη διάρκεια μιας διαδραστικής διάλεξης με θέμα την μικροοικονομία και κατά τη διάρκεια της νύχτας, την επόμενη μέρα είχαν καλύτερη επίδοση στις εξετάσεις σε σχέση με τους συμμαθητές τους που ενώ παρακολούθησαν την ίδια διάλεξη, το βράδυ δεν κοιμήθηκαν ακούγοντας μουσική. 

Δημοσιεύτηκε στο: Neurobiology of Learning and Memory

Leave A Reply