Λίστες με επιχορηγήσεις και υποτροφίες από όλο τον κόσμο διαθέσιμες δωρεάν στο διαδίκτυο

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Λίστες με επιχορηγήσεις και υποτροφίες από όλο τον κόσμο διαθέσιμες δωρεάν στο διαδίκτυο
υποτροφίες και επιχορηγήσεις

Μια σημαντική πηγή για νέους ερευνητές σε όλο τον κόσμο είναι πλέον προσβάσιμη: τρεις βάσεις δεδομένων που περιέχουν εκατοντάδες ευκαιρίες χρηματοδότησης διεθνώς καθώς και υποτροφίες είναι διαθέσιμες για κατέβασμα.

Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins (JHU) στη Βαλτιμόρη (Μέριλαντ) αναπτύσσει και αναρτά τρεις διαφορετικές βάσεις δεδομένων — για πτυχιούχους, για μεταδιδακτορικούς και για κατώτερα μέλη ΔΕΠ. Ο Denis Wirtz, μηχανικός και αντιπρύτανης υπεύθυνος για την έρευνα του πανεπιστημίου, αναφέρει ότι αρχικά χρησίμευαν ως ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης αποκλειστικά για τους φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του JHU. «Έπρεπε να επιλέξουμε εάν θα κρατήσουμε την πληροφορία για τους εαυτούς μας, ή εάν θα τη θέσουμε στη διάθεση όλων», σημειώνει και συνεχίζει «Υπενθύμισα στον εαυτό μου ότι η αποστολή του πανεπιστημίου είναι η διάδοση της γνώσης».

Η πρώτη εκδοχή της βάσης δεδομένων μεταδιδακτορικών υποτροφιών ήταν διαθέσιμη στο διαδίκτυο ήδη από το 2015, ωστόσο πολύ λίγοι ενδιαφερόμενοι εκτός JHU γνώριζαν την ύπαρξή της. Ο Wirtz αναφέρει ότι μέχρι πρόσφατα μόνο 100 άτομα – κυρίως μέλη του πανεπιστημίου – κατέβαζαν τα δεδομένα κάθε μήνα.

Η προσπάθεια δημοσιοποίησης των βάσεων που είχε ήδη ξεκινήσει, ολοκληρώθηκε με μια ανάρτηση στο Twitter, στις 9 Φεβρουαρίου, με τίτλο «Το δώρο μας σε ολόκληρη την ερευνητική κοινότητα: μια βάση δεδομένων με 314 διαφορετικές μεταδιδακτορικές υποτροφίες διαθέσιμη για κατέβασμα». Η ανάρτηση αναδημοσιεύτηκε περισσότερες από 1.000 φορές. Μέσα σε δυο εβδομάδες, παραπάνω από 5.000 άτομα κατέβασαν τη βάση δεδομένων, σημειώνει ο Wirtz, και προσθέτει ότι παρόμοιες αναρτήσεις για άλλες βάσεις δεδομένων έχουν προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον.

Ο Wirtz ενθουσιάστηκε με τον αριθμό των διαθέσιμων υποτροφιών και χρηματοδοτήσεων για μεταδιδακτορικούς. Αρχικά, θεωρούσε ότι θα βρουν λίγες υποτροφίες και μετά θα σταματήσουν το project. Αντιθέτως, ανακάλυψε ότι ούτε ο ίδιος, ως επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης, δεν γνώριζε για μια πληθώρα υποτροφιών από ιδιωτικά ιδρύματα, εταιρίες και φιλανθρωπικά ιδρύματα, πόσο μάλλον η ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα.

Οι βάσεις δεδομένων ενημερώνονται κάθε μήνα, ελέγχονται σχολαστικά για την ακρίβειά τους και είναι σχεδιασμένες ώστε η αναζήτηση να είναι εύκολη, σημειώνει ο Wirtz. «Μπορείτε να εντοπίσετε άμεσα ποιες σαν ενδιαφέρουν. Δεν υπάρχει λόγος να σπαταλήσετε ώρες σε αυτό. Μερικά λεπτά αρκούν».

Η Barbara Natalizio, προσωρινή εκτελεστική διευθύντρια της Αμερικάνικης Εθνικής Ένωσης Μεταδιδακτορικών, μιας ομάδας ευαισθητοποίησης με έδρα στην πόλη Rockville του Maryland, επαινεί την προσπάθεια. «Δεδομένης της δυσκολίας περιήγησης στο περιβάλλον των ομοσπονδιακών και ιδιωτικών υποτροφιών και του απαιτούμενου χρόνου για την εξερεύνηση αυτών των ευκαιριών, είναι μια ευπρόσδεκτη πηγή για τους νέους ερευνητές», αναφέρει.

Για την πηγή: https://go.nature.com/3d6mYAl

Leave A Reply