Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 09-15 Μαρτίου 2020

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 09-15 Μαρτίου 2020
επιστημονικά νέα
Οι απώλειες πάγου στους πόλους είναι 6 φορές χειρότερες από τη δεκαετία του 1990

Οι πάγοι στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική λιώνουν γρηγορότερα από τη δεκαετία του 1990 και ακολουθούν και οι δύο χώρες τη Διακυβερνητική Επιτροπή σχετικά με το χειρότερο σενάριο της κλιματικής αλλαγής, την υπερθέρμανση του κλίματος.  

Πηγή: University of Leeds

Βροχή από σίδηρο!

Χάρη σε ένα νέο όργανο, οι ερευνητές παρατήρησαν ένα γιγάντιο εξωπλανήτη που χαρακτηρίζεται από βροχή σιδήρου και διαθέτει ένα ιδιαίτερα θερμό μέρος της ημέρας με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 2.400°C, αρκετά υψηλές ώστε να προκαλούν εξάχνωση των μετάλλων.

Πηγή: University of Geneva

Η απομάκρυνση του υπερβολικού φώσφορου από παραπροϊόν της παραγωγής αιθανόλης μπορεί να μειώσει τη ρύπανση του νερού

Αποξηραμένα σιτηρά ποτοποιίας με διαλυτικά, ένα παραπροϊόν της επεξεργασίας αιθανόλης από καλαμπόκι, χρησιμοποιούνται ευρέως ως ζωοτροφές. Ωστόσο, περιέχουν υπερβολικό φώσφορο που καταλήγει στην κοπριά και τελικά στο νερό. Ένα νέο, όμως, σχέδιο για την απομάκρυνση της περίσσειας του φωσφόρου μπορεί να μετριάσει το πρόβλημα.   

Δημοσιεύτηκε στο: Cereal Chemistry

Οι χειρουργοί περιορίζουν την χρήση οπιοειδών κατά 64% χρησιμοποιώντας ένα νέο πρόγραμμα

Οι συνταγογραφήσεις οπιοειδών είναι γνωστοί παράγοντες της επιδημίας των οπιοειδών και είναι γνωστό ότι οι συνταγογραφήσεις που διαρκούν περισσότερο από 5 ημέρες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τη μακροχρόνια χρήση οπιοειδών. Μια λύση έχει πρόσφατα τεθεί σε ισχύ κατά την οποία οι χειρούργοι εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα διαχείρισης του πόνου που μείωσε τις μακροπρόθεσμες συνταγογραφήσεις κατά 2/3.

Δημοσιεύτηκε στο: Journal of the American College of Surgeons

Φτιάχνοντας την τοξίνη του puffer fish στο εργαστήριο

Οι επιστήμονες εισήγαγαν μια νέα οδό για την ολική σύνθεση της τετροδοτοξίνης, μια τοξίνη προερχόμενη από το puffer fish που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο των οπιοειδών για την ανακούφιση του πόνου σε καρκινοπαθείς.

Δημοσιεύτηκε στο: Angewandte Chemie

Μελέτη αποκαλύπτει μεροληψία κατά την επιλογή ασθενών με καρκίνο για κλινικές δοκιμές

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει την ύπαρξη μεροληψίας και στερεοτύπων μεταξύ κλινικών και ερευνητικών επαγγελματιών που επιλέγουν ασθενείς με καρκίνο για τις κλινικές δοκιμές. 

Δημοσιεύτηκε στο: CANCER

Μικρή δόση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος

Μεταξύ ενήλικων ασθενών με χρόνια ιική ηπατίτιδα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος, εκείνοι που έπαιρναν μικρή δόση ασπιρίνης (μακροχρόνια) ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.

Δημοσιεύτηκε στο: New England Journal of Medicine

Ανακαλύφθηκαν βλαστοκύτταρα που μπορούν να δημιουργήσουν νέο οστό

Ένας πληθυσμός βλαστοκυττάρων με την ικανότητα να δημιουργήσουν νέο οστό έχει πρόσφατα ανακαλυφθεί από μια ομάδα ερευνητών στην Οδοντιατρική Σχολή UConn.

 Δημοσιεύτηκε στο: STEM CELLS

Τα τριγλυκερίδια βρέθηκε ότι ελέγχουν τους νευρώνες ανταμοιβής

Οι ερευνητές αποκάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο τα λιπαρά θρεπτικά συστατικά δρουν στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, δίνοντας μια εικόνα για τη σχέση μεταξύ διατροφής και διατροφικών διαταραχών. 

Δημοσιεύτηκε στο: Cell Metabolism

Η μηχανική μάθηση βοηθά στην πρόβλεψη της κυκλοφορικής ανεπάρκειας

Ερευνητές που Πανεπιστημίου ETH στη Ζυρίχη και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Βέρνης έχουν αναπτύξει μια μέθοδο για την πρόβλεψη της κυκλοφορικής ανεπάρκειας σε ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας, επιτρέποντας στους γιατρούς να παρέμβουν σε πρώιμο στάδιο. Η προσέγγισή τους χρησιμοποιεί μεθόδους μηχανικής μάθησης που αξιολογούν ένα εκτεταμένο σύνολο δεδομένων από ασθενείς.

Δημοσιεύτηκε στο: Nature Medicine

Leave A Reply