6 συμβουλές για να εντοπίσετε κενά στην επιστημονική έρευνα

κενά στην επιστημονική έρευνα

Στο The Sciencing Team βοηθάμε εκατοντάδες συγγραφείς κάθε χρόνο να δημοσιεύσουν τις έρευνες τους. Δείτε εδώ τις υπηρεσίες μας.

Δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε;

Το πρώτο βήμα για να προσδιορίσετε ένα καινοτόμο πεδίο μελέτης και να διεξάγετε μια έρευνα είναι να εντοπίσετε ένα ερευνητικό κενό, δηλαδή μια θεματική περιοχή που δεν έχει αναλυθεί επαρκώς από την επιστημονική βιβλιογραφία και έχει περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης. Είναι σημαντικό τα ευρήματά σας να προσφέρουν μια νέα προσέγγιση και όχι απλά να συμπίπτουν με τα ήδη δημοσιευμένα γι’ αυτό επενδύστε τους πόρους σας σε μια ανεξερεύνητη ιδέα ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες δημοσίευσης. Ο όγκος των πληροφοριών προς διαχείριση, η ανάγκη συνεκτικής οργάνωσης των δεδομένων αλλά και ο δισταγμός να αμφισβητήσετε τα ήδη δημοσιευμένα ευρήματα μπορεί να σας δυσκολέψουν. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να εντοπίσετε κενά στη βιβλιογραφία, ωστόσο η περιέργεια, η φαντασία και η κριτική ικανότητα αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τον καθορισμό μιας ερευνητικής πρότασης. Παρακάτω προτείνουμε 6 τρόπους που θα σας βοηθήσουν:

1. Αναζητήστε έμπνευση στη δημοσιευμένη βιβλιογραφία

Διαβάστε έργα ανασκόπησης των ερευνητικών τάσεων, βιβλία και άρθρα για τις αγαπημένες σας θεματικές, εστιάζοντας στην εισαγωγή και στις προτάσεις για περαιτέρω διερεύνηση. Έτσι θα κατανοήσετε σε βάθος την υπάρχουσα έρευνα ενώ θα προκύψουν ερωτήματα σχετικά με τη σημασία μιας εργασίας σε ένα ερευνητικό πεδίο, τις ελλείψεις ανάλυσης και τις δυνατότητες ανάπτυξης καινοτόμων προσεγγίσεων.

2. Ζητήστε βοήθεια από τον επιβλέποντα καθηγητή

Συζητήστε ιδέες και προβληματισμούς με τον επιβλέποντά σας για την αποσαφήνιση θολών σημείων, το εντοπισμό ενδεχόμενων λαθών και την ανακάλυψη νέων προσεγγίσεων.

3. Χρησιμοποιείστε ψηφιακά εργαλεία για να αναζητήσετε έρευνες υψηλής επισκεψιμότητας

Με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων αναζήτησης, όπως το Essential Science Indicator ή το Google Trends, κερδίζετε χρόνο και διευρύνετε το πεδίο αναζήτησης.

4. Ελέγξτε τις ιστοσελίδες επιφανών περιοδικών

Οι ιστοσελίδες αναγνωρισμένων περιοδικών συγκεντρώνουν εργασίες με τις κεντρικές ιδέες ενός πεδίου. Μια ανάγνωση μπορεί αν σας εμπνεύσει.

5. Κρατήστε σημειώσεις κατά τη διάρκεια της αναζήτησης

Σημειώνετε με οργανωμένο τρόπο κάθε απορία ή ιδέα κατά την ανάγνωση της βιβλιογραφίας, αναφέροντας κάθε φορά την πηγή προς αποφυγή λογοκλοπής.

6. Ερευνήστε κάθε ερώτημα

Συντάξτε μια λίστα με τα ερωτήματα που πιστεύετε ότι αξίζει να τεθούν και ερευνήστε κάθε ένα ξεχωριστά. Βεβαιωθείτε ότι το θέμα που θα επιλέξετε σας ενδιαφέρει πραγματικά και ελέγξτε εάν ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα της έρευνάς σας ανταποκρίνονται στις προθεσμίες και στους διαθέσιμους πόρους σας.

Ελπίζουμε οι παραπάνω συμβουλές να σας βοηθήσουν να βρείτε το συναρπαστικό και αχαρτογράφητο ερευνητικό ερώτημα που αναζητείτε!

Για την πηγή: https://doi.org/10.34193/EI-A-11353

Leave A Reply