Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 01-09 Φεβρουαρίου 2020

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 01-09 Φεβρουαρίου 2020
Επιστημονικά νέα
Η υψηλή και χαμηλή ένταση στην προπόνηση επηρεάζουν διαφορετικά τον εγκέφαλο

Μια νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι η χαμηλή και υψηλή ένταση στην άσκηση επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο τη λειτουργία του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία σε κατάσταση αδράνειας, μια μη επεμβατική μέθοδο που επιτρέπει μελέτες σχετικά με τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου. 

Δημοσιεύτηκε στο: Brain Plasticity

Αλληλουχήθηκε ολόκληρο το γονιδίωμα του κορονοϊού Wuhan

Στις 29 Ιανουαρίου 2020, το Ινστιτούτο Παστέρ, που είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση των ιών του αναπνευστικού συστήματος στη Γαλλία, ολοκλήρωσε την αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος του κορονοϊού γνωστού ως “2019-nCoV”, καθιστώντας το ως το πρώτο ίδρυμα στην Ευρώπη που πραγματοποίησε την αλληλούχιση από την αρχή της επιδημίας.  

Πηγή: Institut Pasteur

Καλλιέργεια του κορονοϊού Wuhan σε εργαστήρια της Γαλλίας και έρευνα για πιθανή θεραπεία και εμβόλια

Μετά την πλήρη αλληλούχιση του γονιδιώματος του κορονοϊού2019-nCoV που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Παστέρ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απομόνωση των στελεχών του ιού που ανιχνεύθηκαν στη Γαλλία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας τα δείγματα που λήφθηκαν από τις πρώτες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στη Γαλλία.   

Πηγή: Institut Pasteur

Βελτίωση στην απομάκρυνση της ρύπανσης από πετρέλαιο εμπνευσμένη από τα φυτά

Παίρνοντας έμπνευση από τα φυτά, ερευνητές έχουν αναπτύξει μια νέα τεχνολογία για την απομάκρυνση του πετρελαίου που θέτει σε κίνδυνο τους υδρόβιους οργανισμούς.

Δημοσιεύτηκε στο: Philosophical Transactions of the Royal Society A

Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με προβλήματα αντίληψης στα παιδιά

Μικρότερη διάρκεια ύπνου στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με κατάθλιψη, παρορμητική συμπεριφορά και μειωμένη ικανότητα αντίληψης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Δημοσιεύτηκε στο: Molecular Psychiatry

Αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις παθήσεις θα μπορούσαν να βελτιωθούν με διατροφικές αλλαγές

Η σημαντική μείωση στα διατροφικά επίπεδα του αμινοξέος μεθειονίνη θα μπορούσε να επιβραδύνει την εμφάνιση και εξέλιξη φλεγμονωδών και αυτοάνοσων διαταραχών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Δημοσιεύτηκε στο: Cell Metabolism

Σύνδεση των ακραίων καιρικών συνθηκών με την παραγωγή του αεροζόλ

Η μείωση της παραγωγής αεροζόλ στην Ευρώπη έχει οδηγήσει σε λιγότερες υπερβολικά κρύες ημέρες, συνδέοντας την αλλαγή στα χειμερινά πρότυπα του καιρού στην Ευρώπη και τη Βόρεια Ευρασία με τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.  

Δημοσιεύτηκε στο: Nature Climate Change

Χημικά καρκινογόνα σε καθίσματα αυτοκινήτων

Όσο περισσότερο μετακινήστε με το αυτοκίνητο, τόσο περισσότερο εκτίθεστε σε ένα χημικό επιβραδυντική φλόγας που κατατάσσεται στα καρκινογόνα. Η χημική ουσία σταδιακά αποσύρθηκε από την χρήση σε έπιπλα καθώς στην Καλιφόρνια ήταν απαραίτητη η παρουσία προειδοποιητικής ετικέτας.

Δημοσιεύτηκε στο: Environment International 

Ο FDA εγκρίνει το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία της παιδικής αλλεργίας στα φιστίκια

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το φάρμακο Palforzia για να μετριάσει/καταπραΰνει τις αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας, που μπορεί να προκύψουν από τυχαία έκθεση σε φιστίκια.

Πηγή: FDA

Leave A Reply