Μαργαρίτα Σάνγκερ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΑΝΓΚΕΡ

Η Μαργαρίτα Σάνγκερ γεννήθηκε το 1879 στη Νέα Υόρκη από γονείς Ιρλανδικής καταγωγής. Η μητέρα της είχε 18 εγκυμοσύνες και 11 γέννες, γεγονός που σημάδεψε τη Μαργαρίτα, μιας και η μητέρα της πέθανε νωρίς και η οικογένεια ήταν άπορη. Θέλοντας να αποφύγει τη μοίρα της μητέρας της άρχισε την εκπαίδευση της ως νοσοκόμα. Πριν ολοκληρώσει τις σπουδές της παντρεύτηκε και έκανε τρία παιδιά.

Συγγραφικό έργο

Το ζεύγος ήταν μέρος των σοσιαλιστικών και φεμινιστικών κύκλων της εποχής. Το 1912 η Σάνγκερ ξεκίνησε να γράφει μια στήλη σχετικά με την σεξουαλικότητα και την υγεία των γυναικών με τίτλο «Τι Πρέπει Να Γνωρίζει Κάθε Κορίτσι» για την εφημερίδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Το Κάλεσμα. Δημοσίευσε συλλογές άρθρων με τίτλο  «Τι Πρέπει Να Γνωρίζει Κάθε Κορίτσι» (1916) και «Τι Πρέπει Να Γνωρίζει Κάθε Μητέρα» (1917).  Το 1924 δημοσίευσε το άρθρο «Η Υπόθεση Του Ελέγχου Των Γεννήσεων».

Δυστυχώς, η νομοθεσία της εποχής απέτρεπε την πληροφόρηση και τη διανομή μεθόδων αντισύλληψης και ελέγχου γεννήσεων. Άρθρο της για αφροδίσια νοσήματα θεωρήθηκε χυδαίο και απαγορεύτηκε. Το 1913 πήγε στην Ευρώπη για να αποφύγει τη σύλληψη.

Αγώνες για νομοθετική αλλαγή

Επιστρέφοντας από την Ευρώπη εξάσκησε τις σπουδές της ως νοσοκόμα. Δουλεύοντας με άπορες γυναίκες μετανάστες, τις είδε να υποφέρουν και συχνά να πεθαίνουν από συχνές εγκυμοσύνες και αποβολές. Αναγνώρισε το πρόβλημα ότι πολλές γυναίκες έκαναν απόπειρες να προκαλέσουν μόνες τους αποβολές σε μη επιθυμητές εγκυμοσύνες, με τραγικά αποτελέσματα. Η κυβερνητική λογοκρισία της απαγόρευε να ενημερώσει το κόσμο για τον έλεγχο γεννήσεων. Λόγω του κοινωνικού της κύκλου ήξερε ότι πιο εύπορες γυναίκες είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες και μεθόδους αντισύλληψης, ενώ οι άπορες γυναίκες δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες να προγραμματίσουν τη μητρότητα τους. Οι πεποιθήσεις της οδήγησαν σε πολλές συλλήψεις και καταγγελίες, με αποτέλεσμα οι κατακραυγές να καταφέρουν να αλλάξει η νομοθεσία και να επιτραπεί στους γιατρούς το δικαίωμα να δίνουν συμβουλές για έλεγχο των γεννήσεων, και μετέπειτα μεθόδους αντισύλληψης, στους ασθενείς.  

Η Μαργαρίτα Σάνγκερ πίστευε πως μια γυναίκα μπορούσε μέσα από τον έλεγχο της γέννας να εξάγει έλεγχο στη ζωή και την υγείας της. Άνοιξε την πρώτη κλινική ελέγχου των γεννήσεων το 1916 και αγωνίστηκε ενάντια σε πολλές νομοθετικές αντιξοότητες τα προσεχή χρόνια, για να προωθήσει την ασφάλεια και νομιμότητα της γυναικείας ιατρικής. Η Σάνγκερ έθεσε τα θεμέλια για τον «Οικογενειακό Προγραμματισμό» σε μια περίοδο που τα δικαιώματα των γυναικών δεν ήταν εδραιωμένα.  

Leave A Reply