Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 20-26 Ιανουαρίου 2020

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 20-26 Ιανουαρίου 2020
Επιστημονική μελέτη
Γιατί η μελέτη αργά το βράδυ δεν βοηθά τον εγκέφαλο να μαθαίνει

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι ανταμείβοντας τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας οπτικής αντίληψης οδηγεί σε ωφέλεια στην επίδοση μόνο αν οι συμμετέχοντες μετά τη δραστηριότητα κοιμηθούν.

Δημοσιεύτηκε στο: PNAS

Ο ύπνος συσχετίζεται με βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων στο σύνδρομο Down

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές. 

Δημοσιεύτηκε στο: Research in Developmental Disabilities

Η άσκηση ενισχύει τη μνήμη όπως η καφεΐνη

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη όσο και η καφεΐνη, ενώ παράλληλα μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει η διακοπή της καφεΐνης. 

Δημοσιεύτηκε στο: Scientific Reports

Ανακάλυψη Τ-κυττάρων ανοίγει το δρόμο για την «καθολική» θεραπεία του καρκίνου 

Ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο τύπο Τ-κυττάρων τα οποία, έχοντας δοκιμαστεί σε ζωικό μοντέλο ποντικών, φαίνονται ικανά να αντιμετωπίζουν όλα τα καρκινικά κύτταρα.   

Δημοσιεύτηκε στο: Nature Immunology

Τα κυανοβακτήρια συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει αυξηθεί η συχνότητα που οι πληθυσμοί των κυανοβακτηρίων αυξάνονται υπερβολικά και ως αποτέλεσμα αυξάνεται και η απελευθέρωση μεθανίου από τις μάζες νερού στην ατμόσφαιρα. 

Δημοσιεύτηκε στο: Science Advances

Μια διατροφή φιλική προς το κλίμα έχει πολλαπλά οφέλη

Η υιοθέτηση σε μεγαλύτερο βαθμό της κατανάλωσης φυτικών τροφών στη Νέα Ζηλανδία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, βελτιώνοντας σημαντικά την υγεία των ανθρώπων και εξοικονομώντας δισεκατομμύρια δολάρια στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Δημοσιεύτηκε στο: University of Otago

Γιατί το στρες μας «γκριζάρει»?

Για μεγάλο διάστημα, εμπειρίες που συνοδεύονται από άγχος είχαν συνδεθεί με το γκριζάρισμα των μαλλιών. Τώρα, για πρώτη φορά, οι ερευνητές ανακάλυψαν πώς γίνεται αυτή η διαδικασία: το στρες ενεργοποιεί νεύρα τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν μόνιμη βλάβη στα βλαστοκυττάρα που αναγεννούν τη χρωστική στα τριχοθυλάκια. 

Δημοσιεύτηκε στο: Nature

Πώς αλλάζει η ζωή όταν χάνεις την αίσθηση της όσφρησης

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας αποκαλύπτει το μεγάλο φάσμα των συναισθηματικών και πρακτικών επιπτώσεων που προκαλούνται από την απώλεια της όσφρησης.

Δημοσιεύτηκε στο: Clinical Otolaryngology

Η ελάττωση κατανάλωσης αλατιού δεν συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους

Μια καλά ελεγχόμενη μελέτη με περισσότερους από 400 συμμετέχοντες υποστηρίζει τη μείωση κατανάλωσης αλατιού ως σημαντική στρατηγική δημόσιας υγείας για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης υπέρτασης και απομυθοποιεί την αντίληψη ότι συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. 

Δημοσιεύτηκε στο: HYPERTENSION

Η σπουδαία τέχνη δεν χρειάζεται θεωρητικό υπόβαθρο

Οι πληροφορίες σχετικά με ένα έργο τέχνης δεν επηρεάζουν την αισθητική εμπειρία των επισκεπτών στα μουσεία, ενώ χαρακτηριστικά του ίδιου του έργου έχουν μεγαλύτερη επίδραση στους παρατηρητές σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βασιλείας. 

Δημοσιεύτηκε στο: Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts.

Leave A Reply