Άντα Λάβλεϊς

Άντα Λάβλεϊς

Η Αυγούστα Άντα Μπάιρον, κόμισσα της Λάβλεϊς και γνωστή ως Άντα Λάβλεϊς, γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 10 Δεκεμβρίου 1815 ως το μόνο νόμιμο παιδί του φημισμένου ποιητή Λόρδου Βύρωνα και της συζύγου του, Άννας Ισαβέλλας (Αναμπέλα) Μίλμπανκ. Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την γέννησή της, οι γονείς της χώρισαν και ο Λόρδος Βύρωνας έφυγε οριστικά από την Αγγλία.

Εκπαίδευση

Η Άντα είχε ασυνήθιστη εκπαίδευση για ένα αριστοκρατικό κορίτσι στα μέσα του 1800. Με επιμονή της μητέρας της, διδάχτηκε μαθηματικά και επιστήμες με σκοπό να την κρατήσει μακριά από φιλολογικές και ποιητικές ενασχολήσεις, καθώς πίστευε ότι ήταν η αιτία για την δύσκολη προσωπικότητα του πατέρα της. Από μικρή ηλικία, η Άντα έδειξε το ταλέντο της στα μαθηματικά. Μαθήτευσε δίπλα στον Γουίλιαμ Φρεντ, κοινωνικό μεταρρυθμιστή, στον οικογενειακό γιατρό Γουίλιαμ Κινγκ και στη Σκοτσέζα αστρονόμο και μαθηματικό Μαίρη Σόμερβιλ.   

Σε ηλικία περίπου 17 ετών γνώρισε τον μαθηματικό και εφευρέτη Τσαρλς Μπάμπατζ. Μέσω του Μπάμπατζ, η Άντα άρχισε να μελετά ανώτερα μαθηματικά με τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Λονδίνου, Αύγουστο Ντε Μόργκαν. Η Ada γοητεύτηκε από τις ιδέες του Μπάμπατζ, ο οποίος εφηύρε τη διαφορική μηχανή που προοριζόταν να κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς. Ο Μπάμπατζ δημιούργησε επίσης σχέδια για μια ακόμα συσκευή, γνωστή ως αναλυτική μηχανή, σχεδιασμένη να εκτελεί πιο περίπλοκους υπολογισμούς.

Συνεισφορά

Η Άντα κλήθηκε να μεταφράσει ένα άρθρο σχετικά με την αναλυτική μηχανή του Μπάμπατζ που είχε γράψει ο Ιταλός μηχανικός Λουϊτζι Μενάμπρεα για ένα ελβετικό περιοδικό. Εκείνη, όχι μόνο μετέφρασε το αρχικό γαλλικό κείμενο στα αγγλικά, αλλά προσέθεσε τις δικές της σκέψεις και ιδέες για το μηχάνημα. Οι σημειώσεις της κατέληξαν να έχουν τριπλάσια έκταση από το πρωτότυπο κείμενο και το έργο της δημοσιεύτηκε το 1843 σε ένα αγγλικό επιστημονικό περιοδικό.

Στις σημειώσεις της η Άντα περιέγραψε πώς μπορούσαν να δημιουργηθούν κώδικες ώστε η συσκευή να χειρίζεται γράμματα και σύμβολα μαζί με τους αριθμούς. Ανέπτυξε, επίσης, μια θεωρία ώστε η μηχανή να επαναλαμβάνει σειρά οδηγιών, μια διαδικασία που χρησιμοποιούν σήμερα τα προγράμματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επειδή εισήγαγε πολλές έννοιες για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αναγνώριση

Η συνεισφορά της στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών αναγνωρίστηκε την δεκαετία του 1950. Οι σημειώσεις της ήρθαν στο προσκήνιο από τον B.V. Bowden, ο οποίος τις αναδημοσίευσε το 1953. Έκτοτε, η Άντα έλαβε πολλές μεταθανάτιες διακρίσεις για το έργο της. Το 1980, το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ παρουσίασε μια γλώσσα προγραμματισμού, την οποία ονόμασε Άντα προς τιμή της. Επίσης, η Βρετανική Εταιρεία Πληροφορικής απονέμει κάθε χρόνο μετάλλιο με το όνομά της. Πέθανε στο Λονδίνο στις 27 Νοεμβρίου 1852 από καρκίνο της μήτρας και θάφτηκε δίπλα στον πατέρα της στο Νότιγχαμ της Αγγλίας.  

Leave A Reply