Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 13-19 Ιανουαρίου 2020

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 13-19 Ιανουαρίου 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Οι επιβραδυντές φλόγας και τα παρασιτοκτόνα είναι οι κύριοι περιβαλλοντικοί παράγοντες που συμβάλουν στη νοητική υστέρηση

Περισσότερα από 16 χρόνια έκθεσης σε τοξικές χημικές ουσίες, οδήγησαν σε περισσότερες από μισό εκατομμύριο περιπτώσεις νοητικής υστέρησης στις ΗΠΑ, με τα επιβραδυντικά φλόγας και τα παρασιτοκτόνα να αποτελούν τους κύριους περιβαλλοντικούς παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό.

Δημοσιεύτηκε στο: Molecular and Cellular Endocrinology

Απομάκρυνση ζιζανιοκτόνου από το νερό με χρήση καινοτόμου νανοϋλικού

Ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο για την αποικοδόμηση της ατραζίνης, ενός από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα στη βόρεια Αμερική, συνδυάζοντας την χρήση ενός νέου νανοϋλικού και του ηλιακού φωτός.

Δημοσιεύτηκε στο: Catalysis Today

Μελέτη σε περισσότερους από 170.000 ανθρώπους αποκάλυψε γονίδια που σχετίζονται με την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ

Σε μια νέα ερευνητική μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ προσπάθησαν να εντοπίσουν συγκεκριμένα γονίδια που σχετίζονται με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ.

Δημοσιεύτηκε στο: Science Advances

Ενίσχυση της ανοσίας μετά από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η ισχύς του ανοσοποιητικού συστήματος ως απάντηση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος αλλάζει διαρκώς ανάλογα με το ιστορικό των προηγούμενων, μη σχετιζόμενων λοιμώξεων.

Δημοσιεύτηκε στο: Nature Immunology

Το άγχος της μητέρας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης επηρεάζει τον εγκέφαλο του μωρού

Το έντονο άγχος και η κατάθλιψη που προκαλείται σε εγκυμονούσες γυναίκες όταν το έμβρυο που κυοφορούν διαγνωστεί με συγγενή καρδιοπάθεια, μπορεί να οδηγήσει σε προβληματική ανάπτυξη βασικών περιοχών του εγκεφάλου στα μωρά πριν τη γέννησή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Δημοσιεύτηκε στο: JAMA Pediatrics

Μετατρέποντας τα αστικά απόβλητα σε βιοπλαστικά

Ερευνητές έδειξαν ότι διαφορετικοί τύποι βιολογικών αποβλήτων που παράγονται σε ένα αστικό περιβάλλον μπορούν να υποστούν επεξεργασία για τη δημιουργία προϊόντων όπως τα βιοπλαστικά, με υψηλότερη οικονομική αξία από το κλασικό κομπόστ και το βιοαέριο.

 Δημοσιεύτηκε στο: Bioresource Technology

Ένας καλύτερος “θάνατος” για τις ανεπιθύμητες ηλεκτρονικές συσκευές

Ερευνητές έχουν αναπτύξει μια μέθοδο για να διασπούν τις δυνητικά επιβλαβείς ενώσεις που βρίσκονται στις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές, που τις εμποδίζει από την ανάφλεξη και επιτρέπει την πιο ασφαλή απομάκρυνση τους.

Δημοσιεύτηκε στο: ACS Sustainable Chem

Ένα νέο νανασωματιδιακό φάρμακο για τον επιθετικό καρκίνο του μαστού

Ερευνητές έχουν σχεδιάσει και δοκιμάσει ένα νέο νανοσωματιδιακό μέσο για τη μεταφορά του φαρμάκου paclitaxel, με σκοπό την αντιμετώπιση ενός επιθετικού τύπου καρκίνου του μαστού.

Δημοσιεύτηκε στο: Science Advances

Leave A Reply