Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 06-12 Ιανουαρίου 2020

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 06-12 Ιανουαρίου 2020
ΜΕΛΕΤΗ
Η αποκατάσταση της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια δεν εύκολη υπόθεση

Ο αριθμός των κοριτσιών που έκαναν το εμβόλιο για τον ιό HPV στη Δανία μειώθηκε δραματικά μετά την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας από το 2013 έως το 2016. Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της νότιας Καρολίνας δείχνει ότι, παρά την ουσιώδη πρόοδο, περίπου 26.000 κορίτσια στη Δανία δεν έχουν εμβολιαστεί εξαιτίας της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια.

Δημοσιεύτηκε στο: Vaccine 

Ένα γενικό εμβόλιο για τη γρίπη προστατεύει έναντι έξι διαφορετικών στελεχών του ιού της γρίπης

Ένα νέο εμβόλιο νανοσωματιδίων που συνδυάζει δύο κύριες πρωτεΐνες του ιού της γρίπης είναι αποτελεσματικό στην παροχή ευρείας και μακράς διαρκείας προστασίας από τον ιό της γρίπης σε ποντίκια, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου της πολιτείας της Τζόρτζια.     

Δημοσιεύτηκε στο: Advanced Healthcare Materials

Πιείτε 3 ή περισσότερες κούπες τσάι την εβδομάδα και μπορεί να ζήσετε περισσότερο

Ευχάριστα νέα για τους λάτρεις του τσαγιού. Μια νέα ερευνητική μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση τσαγιού τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια και πιο υγιή ζωή.

Δημοσιεύτηκε στο: European Journal of Preventative Cardiology         

Παραγωγή ανθρώπινων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στο εργαστήριο για πρώτη φορά

Ερευνητική ομάδα από τη Μελβούρνη έχει καταφέρει να αναπαράγει τα πρώτα αναπτυξιακά βήματα στην παραγωγή ανθρώπινων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στο εργαστήριο, γεγονός που θα προωθήσει την κατανόηση παιδικών ασθενειών όπως η λευχαιμία και οι αυτοάνοσες διαταραχές.  

Δημοσιεύτηκε στο: Nature Cell Biology

Εκρήξεις ραδιοκυμάτων ανιχνεύθηκαν σε γειτονικό γαλαξία

Μόλις για δεύτερη φορά, οι αστρονόμοι κατάφεραν να εντοπίσουν την προέλευση μιας επανειλημμένης αστραπιαίας ισχυρής εκπομπής ραδιοκυμάτων (Fast Radio Burst) από το διάστημα.

Δημοσιεύτηκε στο: Nature

Νέοι κίνδυνοι για την υγεία παρουσιάστηκαν από τρόφιμα κάνναβης

Με την νομιμοποίηση βρώσιμων προϊόντων κάνναβης στον Καναδά, μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι γιατροί και το κοινό θα πρέπει να γνωρίζουν τους νέους κινδύνους που προκαλεί η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων.  

Δημοσιεύτηκε στο: CMAJ

Βελτίωση της παραγωγής καλλιέργειας και της υγείας των κατοίκων παρατηρήθηκε μετά τον παροπλισμό σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα

Ο τερματισμός λειτουργίας σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στις ηπειρωτικές περιοχές των ΗΠΑ έχει μειώσει τη ρύπανση στις γύρω περιοχές και τις αρνητικές επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία καθώς και τις αποδόσεις των καλλιεργειών σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.   

Δημοσιεύτηκε στο: Nature Sustainability

Η ζώνη εκκένωσης της Φουκουσίμα παρουσιάζει αφθονία ξανά σε άγρια ζωή

Σχεδόν μια δεκαετία μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, οι ερευνητές έχουν βρει ότι οι πληθυσμοί άγριων ζώων και φυτών είναι άφθονοι σε περιοχές που δεν κατοικούν πλέον άνθρωποι. 

Δημοσιεύτηκε στο: Frontiers in Ecology and the Environment

Το 50% των γυναικών με καρδιακή ανεπάρκεια λαμβάνουν λάθος θεραπεία

Περισσότερες γυναίκες παρά άντρες πεθαίνουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Μόνο το 50% των περιπτώσεων καρδιακής ανεπάρκειας στις γυναίκες προκαλούνται από έμφραγμα, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με σύγχρονες μεθόδους. Το άλλο 50% των περιστατικών καρδιακής ανεπάρκειας στις γυναίκες συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση για την οποία δεν υπάρχει ακόμα αποτελεσματική θεραπεία.     

Δημοσιεύτηκε στο: Nature Medicine

Ο αέρας του Λονδίνου έχει υψηλότερα επίπεδα μικροπλαστικών από άλλες πόλεις που μελετήθηκαν

Ερευνητές πραγματοποίησαν την πρώτη μελέτη που αφορούσε την παρουσία μικροπλαστικών στην ατμόσφαιρα του Λονδίνου, με σκοπό να προσδιορίσουν σε τι ουσίες εκτίθενται οι κάτοικοι της πόλης και από πού προέρχονται.

Δημοσιεύτηκε στο: Environment International

Leave A Reply