Τα φυτά πιθανά απελευθερώνουν υπερηχητικές «κραυγές» όταν στρεσάρονται

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Τα φυτά πιθανά απελευθερώνουν υπερηχητικές «κραυγές» όταν στρεσάρονται
ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΕΚΦΟΡΑ ΦΥΤΩΝ

Για πρώτη φορά οι ερευνητές φαίνεται να έχουν αποδείξεις ότι τα φυτά, όπως και τα ζώα, μπορούν να εκφέρουν φωνητικά την ταλαιπωρία που βιώνουν όταν στερούνται νερό ή υφίστανται σωματική βλάβη. Η μελέτη, που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, προσθέτει μια άλλη διάσταση στην σταδιακά αυξανόμενη κατανόηση των επιστημόνων σχετικά με τον τρόπο που τα φυτά αντιλαμβάνονται και αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους, παρότι δεν διαθέτουν πολλά από τα αισθητήρια όργανα που αναπτύσσονται στα ζώα. 

Τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί σαφές ότι τα φυτά είναι πολύ πιο ευαίσθητα απ’ ότι θεωρούσαν παλαιότερα οι επιστήμονες. Έχει διαπιστωθεί ότι αντιδρούν όταν τα ακουμπήσουν έντομα, στρέφονται προς τις πηγές φωτός και μάλιστα μερικά φυτά έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται άλλα φυτά. Κάποια είναι ακόμα ευαίσθητα στα αναισθητικά, υποδηλώνοντας ότι είναι ικανά να βιώνουν κάτι παρόμοιο με τον «πόνο».    

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα βέβαιοι για το πώς παράγουν τα φυτά τους ήχους. Πιθανά, καθώς το νερό μετακινείται μέσω των σωλήνων του ξυλώματος, το οποίο τα βοηθά να παραμένουν ενυδατωμένα, σχηματίζονται φυσαλίδες αέρα οι οποίες σπάνε και δημιουργούν μικρούς παλμούς. Προηγούμενες μελέτες έχουν καταφέρει να καταγράψουν αυτά τα κύματα αλλά μόνο μέσω συσκευών που είναι σε άμεση επαφή με τα φυτά. Η ίδια διαδικασία, που ονομάζεται σπηλαίωση, θα μπορούσε να εξηγήσει και την παραγωγή ήχου μεγαλύτερης εμβέλειας.

Οι προκαλούμενες από το στρες αυτές «κραυγές» των φυτών δεν βρίσκονται σε εμβέλεια που μπορεί να ανιχνευθεί από τους ανθρώπους. Ωστόσο, οργανισμοί που μπορούν να ακούν υπερηχητικές συχνότητες, όπως ποντίκια, νυχτερίδες ή πιθανά άλλα φυτά, θα μπορούσαν να ακούσουν τους ήχους που παράγουν τα φυτά από απόσταση μέχρι και 5 μέτρα.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν όλα τα φυτά παράγουν αντίστοιχους ήχους, αν και οι ερευνητές έχουν αρχίσει να τους ακούν σταδιακά και σε άλλα είδη. Επιπλέον, τα φυτά βιώνουν πολλά διαφορετικά είδη στρες, όπως αυτά που προκαλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες ή την αλατότητα και μπορεί να μην αντιδρούν πάντα με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, όποιες ιδέες υπάρχουν σχετικά με το σκοπό που εξυπηρετούν αυτές οι κραυγές, από την προειδοποίηση άλλων φυτών έως τη μετάδοση πληροφοριών στα ζώα, παραμένουν ακόμα θεωρητικές.  

Για την πηγή: https://bit.ly/2sJZLBO

Leave A Reply