Τα τεχνητά γλυκαντικά μάλλον βλάπτουν παρά ωφελούν την υγεία
Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της νότιας Αυστραλίας, τα τεχνητά γλυκαντικά που έχουν σκοπό να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη αναφέρεται ότι όσοι χρησιμοποιούν γλυκαντικά χαμηλής θερμιδικής αξίας είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος, το ακριβώς αντίθετο δηλαδή απ’ ότι θα περίμεναν. Αυτό συμβαίνει παρά τις κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωσή τους οδηγεί στην απώλεια βάρους.
Δημοσιεύτηκε στο: Current Atherosclerosis Reports
Οι λάτρεις του τσίλι παρουσιάζουν έως και 23% μειωμένο κίνδυνο θανάτου
Η καυτερή πιπεριά, αντιπροσωπευτική της μεσογειακής κουζίνας, είναι ήδη γνωστή για τις ποικίλες θεραπευτικές της ιδιότητες. Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από ερευνητικά κέντρα της Ιταλίας έδειξε ότι η συχνή κατανάλωσή της μειώνει τη θνησιμότητα προκαλούμενη από οποιοδήποτε αιτία κατά 23%.
Δημοσιεύτηκε στο: Journal of the American College of Cardiology
Οι κίνδυνοι της χοληστερόλης υποβαθμίστηκαν από έρευνες που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία αυγών
Αμφιλεγόμενα αποτελέσματα που δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών δεν αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ποιοτικά κακής έρευνας χρηματοδοτούμενη από την βιομηχανία αυγών. Ερευνητές εξέτασαν όλες τις σχετικές δημοσιευμένες μελέτες από το 1950 έως το Μάρτιο του 2019, καθώς επίσης τις πηγές χρηματοδότησης και εάν οι πηγές αυτές επηρέασαν τα αποτελέσματα των μελετών. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βιομηχανία των αυγών έχει καταβάλει προσπάθεια για να δείξει ότι η κατανάλωση αυγών δεν έχει επιπτώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της.
Δημοσιεύτηκε στο: American Journal of Lifestyle Medicine
Αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φυματίωσης
Ερευνητική ομάδα από το τεχνολογικό πανεπιστήμιο Nanyang στη Σιγκαπούρη ανακάλυψε ότι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο πράσινο τσάι θα μπορούσε να αποτελέσει κλειδί στην αντιμετώπιση της φυματίωσης. Μέσω εργαστηριακών μελετών, η ομάδα ανακάλυψε πως η σημαντική αυτή ουσία, γνωστή ως επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG), μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη ενός βακτηριακού στελέχους που προκαλεί τη φυματίωση.
Δημοσιεύτηκε στο: Scientific Reports
Μια νέα μέθοδος φιλτραρίσματος του νερού εμπνευσμένη από το σώμα μας
Ομάδα αποτελούμενη από μηχανικούς και επιστήμονες ανακάλυψε μια νέα μέθοδο για το φιλτράρισμα του νερού που θα μπορούσε να εμπλακεί σε ποικιλία τεχνολογιών όπως σε μονάδες αφαλάτωσης, σε υφάσματα που αναπνέουν και στη δέσμευση του άνθρακα κατά το διαχωρισμό αερίων. Η μελέτη αρχικά εμπνεύστηκε από τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρά μας μεταφέρουν νερό σε ολόκληρο το σώμα και ξεκίνησε ως προσπάθεια ανάπτυξης τεχνητών διαύλων μεταφοράς νερού μέσω μεμβρανών.
Δημοσιεύτηκε στο: Nature Nanotechnology
Αποθήκευση ιατρικών πληροφοριών κάτω από την επιφάνεια του δέρματος
Ερευνητές από το ΜΙΤ ανέπτυξαν ένα καινοτόμο τρόπο για την καταγραφή του ιστορικού των εμβολίων: την αποθήκευση των πληροφοριών σε ένα μοτίβο χρώσης, αόρατο με γυμνό μάτι, το οποίο μεταφέρεται κάτω από το δέρμα ταυτόχρονα με το εμβόλιο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η νέα τους χρώση, που αποτελείται από νανοκρυστάλλους, μπορεί να παραμείνει για τουλάχιστον πέντε χρόνια κάτω από το δέρμα και το φως που εκπέμπει μπορεί να ανιχνεύεται από εδικά εξοπλισμένο smartphone.
Δημοσιεύτηκε στο: Science Translational Medicine