Πως η ενασχόληση με τα ντραμς αλλάζει τον εγκέφαλο
Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Bochum, οι άνθρωποι που παίζουν για χρόνια ντραμς σε τακτική βάση παρουσιάζουν διαφορά στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου σε σχέση με άτομα που δεν ασχολούνται με τη μουσική. Στη μελέτη συμμετείχαν 20 επαγγελματίες ντράμερ που ασχολούνται 17 χρόνια κατά μέσο όρο με το συγκεκριμένο μουσικό όργανο και αυτή την περίοδο εξασκούνται πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορες τεχνικές απεικόνισης μαγνητικής τομογραφίας που δίνουν πληροφορίες για τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα τους συγκρίθηκαν με αυτά από 24 άτομα που δεν ασχολούνται με τη μουσική και αποτελούσαν τους μάρτυρες της μελέτης. Από τη σύγκριση φάνηκε ότι οι ντράμερ παρουσιάζουν λιγότερες αλλά παχύτερες νευρικές ίνες στο μεσολόβιο, την κύρια συνδετική δέσμη μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου, γεγονός που επιτρέπει την ταχύτερη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ των ημισφαιρίων. Επιπλέον, οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση είναι οργανωμένες πιο αποτελεσματικά.
Δημοσιεύτηκε στο: Brain and Behavior
Μια απροσδόκητη πηγή παραπληροφόρησης… είσαι εσύ!
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Οχάιο, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις που ενώ δόθηκαν σε ανθρώπους ακριβή στατιστικά στοιχεία για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, εκείνοι έτειναν να μην θυμούνται σωστά τους αριθμούς και οι πληροφορίες που μετέφεραν ταίριαζαν περισσότερο με τις κοινές πεποιθήσεις παρά με την πραγματικότητα. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο μελέτες. Στην πρώτη μελέτη, παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες σύντομες γραπτές περιγραφές από τέσσερα κοινωνικά θέματα που περιελάμβαναν αριθμητικές πληροφορίες και έπειτα τους ζητήθηκε να σημειώσουν τους αριθμούς που είχαν διαβάσει. Διαπιστώθηκε ότι στην περίπτωση που τα νούμερα της είδησης ήταν αντίθετα με την πεποίθηση των περισσότερων ανθρώπων, οι συμμετέχοντες έτειναν να θυμούνται τους αριθμούς με τρόπο που συμφωνούσε πιο πολύ με τις πιθανές προκαταλήψεις τους παρά με την πραγματικότητα. Παρακολουθώντας τις κινήσεις των ματιών τους όσο διάβαζαν τις περιγραφές των ζητημάτων, οι ερευνητές είχαν επιπλέον στοιχεία ότι πράγματι έδιναν προσοχή όταν διάβαζαν τα στατιστικά στοιχεία. Στη δεύτερη μελέτη που έμοιαζε με το παιδικό παιχνίδι «σπασμένο τηλέφωνο», οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσο τα λάθη της μνήμης μπορούν να εξαπλωθούν και να διαστρεβλωθούν στην καθημερινή ζωή και διαπίστωσαν ότι γίνονται μεγαλύτερα καθώς μεταδίδονται μεταξύ των ανθρώπων.
Δημοσιεύτηκε στο: Human Communication Research
Τι μπορεί να αποφανθεί η αστυνομία από τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες
Ο Thomas Holt, καθηγητής ποινικής δικαιοσύνης στο κρατικό πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, είναι μεταξύ των πρώτων ερευνητών που αντιλήφθηκαν πόσο καλά αναγνωρίζουν οι αστυνομικοί τα ψηφιακά αποδεικτικά στοιχεία καθώς και πως πρέπει να τα αξιοποιήσουν, παρόλο που δεν αποτελεί μέρος της βασικής αστυνομικής εκπαίδευσης. Ο Holt κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά από μελέτη που πραγματοποίησε σε 258 εν ενεργεία αστυνομικούς και αξιωματικούς του τομέα. Τους παρουσίασε ένα σενάριο από σκηνή εγκλήματος, που έπρεπε να ανταποκριθούν σε κλήση που αφορούσε ενδοοικογενειακή βία. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των αστυνομικών για το πώς θα δράσουν και θα συλλέξουν τα αποδεικτικά στοιχεία από τη σκηνή του εγκλήματος, τα τρία βασικά ευρήματα του Holt ήταν: 1) οι περισσότεροι αξιωματικοί (αλλά όχι όλοι) ξέρουν ποιος είναι ο εδικός για να ζητήσουν βοήθεια, 2) δεν γνωρίζουν όλοι οι αξιωματικοί τι ακριβώς πρέπει να ψάξουν, 3) στην εποχή της τεχνολογίας και των «έξυπνων σπιτιών» άπειρα αποδεικτικά στοιχεία είναι παρόντα στην σκηνή του εγκλήματος. Ο Holt αναφέρει ότι η αναγνώριση ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων από την αστυνομία αποτελεί θετικό σημάδι, χρειάζεται όμως δουλειά σε αυτό τον τομέα.
Δημοσιεύτηκε στο: Policing: An International Journal
Αποφεύγοντας τα γλυκά μπορεί να γλιτώσετε την μελαγχολία των γιορτών
Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ομάδα κλινικών ψυχολόγων του πανεπιστημίου του Κάνσας, αναφέρει ότι η κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων, που βρίσκονται σε πολλά γιορτινά φαγητά, μπορεί να προκαλέσει μεταβολικές, φλεγμονώδεις και νευροβιολογικές διαδικασίες που συνδέονται με την κατάθλιψη. Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης σε συνδυασμό με τη μικρή διάρκεια της ημέρας κατά τους χειμερινούς μήνες και τις επακόλουθες αλλαγές στον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας υγεία σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα συμπτώματα της «κατάθλιψης του χειμώνα» ωθούν τους ανθρώπους στην κατανάλωση γλυκών, τα οποία ενώ επιδρούν θετικά στη διάθεση, η κατανάλωση τους σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Δημοσιεύτηκε στο: Medical Hypotheses
Νέοι τρόποι για την αναγνώριση γονιδίων ανθεκτικότητας σε ασθένειες μπορούν να προστατέψουν τις προμήθειες σοκολάτας
Κακαόδεντρα που παράγουν σοκολάτα και είναι ανθεκτικά σε ένα σημαντικό παθογόνο αναγνωρίστηκαν από διεθνή ομάδα αποτελούμενη από γενετιστές φυτών. Τα ευρήματα δείχνουν το δρόμο στους καλλιεργητές για την δημιουργία δέντρων ανθεκτικών σε ασθένειες. Σύμφωνα με τον επικεφαλή της ομάδας, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την ταχεία ανίχνευση γονιδίων ανθεκτικότητας μέσω αλληλούχισης του γονιδιώματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε χαρακτηριστικό που έχει γενετική σύνδεση σε οποιοδήποτε φυτό. Υποστηρίζει ότι η στρατηγική αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην έρευνα για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας έναντι ασθενειών σε φυτά με μεγάλης διάρκειας γενεές, όπως τα δέντρα. Το επίκεντρο της μελέτης ήταν το δέντρο Theobroma cacao, που αποτελεί την πηγή της σοκολάτας. Οι σπόροι του δέντρου αποτελούν σημαντικό προϊόν εξαγωγής για πολλές χώρες στην κεντρική και νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία αλλά κάθε χρόνο το 30-40% της παραγωγής χάνεται λόγω αρρώστιας των φυτών.
Δημοσιεύτηκε στο: Tree Genetics and Genomes