Εργαλείο το οποίο κάνει «Έλεγχο για Προκατάληψη» στις ταινίες

  • Home
  • Blog
  • GENDER
  • Εργαλείο το οποίο κάνει «Έλεγχο για Προκατάληψη» στις ταινίες
ταινίες

Η ηθοποιός Geena Davis έχει ιδρύσει το Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων στα Media, εκ μέρος του οποίου ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία εργαλείου, το οποίο θα δοκιμάσει για πρώτη φορά η Disney, και θα αναλύει σενάρια με σκοπό την αποκάλυψη υποσυνείδητης προκατάληψης.

Σε ομιλία της σε συνέδριο στη Νέα Ζηλανδία παρουσίασε την δημιουργία του “GD-IQ: Spellcheck for Bias”, ένα «παρεμβατικό εργαλείο που έχει σκοπό να εμφυσήσει ποικιλομορφία και ενσωμάτωση στην ψυχαγωγία και τα media.» Δημιουργήθηκε από τη Viterbi Σχολή Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, και σχεδιάστηκε για να αναλύει σενάρια και να εξακριβώνει τα ποσοστά εκπροσώπησης των χαρακτήρων αναλόγως με το φύλο, φυλή, LGBTQIA και αναπηρία, καθώς και χαρακτήρες που έχουν ομιλούντες ρόλους αλλά δεν καθορίζονται από κάποιο φύλο. 

Η Disney σε συνεργασία με το Ινστιτούτο θα δοκιμάσει πιλοτικά το εργαλείο.

«Θα συνεργαστούμε με την Dinsey για τον επόμενο χρόνο. Θα χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο για να βοηθήσει στις αποφάσεις τους και να προσδιορίσει ευκαιρίες για αύξηση της ποικιλομορφίας και της ενσωμάτωσης στα σενάρια που δέχονται. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τις δυνατότητες αυτής της νέας τεχνολογίας και ενθαρρύνουμε τους πάντες να έρθουν σε επαφή μαζί μας και να το δοκιμάσουν.»

Geena Davis

Σύμφωνα με την Davis, το εργαλείο αυτό δεν έχει σκοπό να «ντροπιάσει ή να κατηγορήσει», αλλά να αποκαλύψει τυχόν υποσυνείδητη προκατάληψη σε έργα πριν αρχίσουν την παραγωγή.

Το Geena Davis Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων στα Media ιδρύθηκε το 2007 όταν η ηθοποιός προβληματίστηκε με την κυριαρχία του ανδρικού φύλου στη ψυχαγωγία που κατανάλωνε η κόρη της.

Πρόσθεσε επίσης ότι «Δεν έχουμε αρκετά γυναικεία πρότυπα ώστε να εμπνεύσουν την αλλαγή. Έχουμε ανάγκη να το δούμε σε πλασματικές ιστορίες για να δημιουργηθεί η κουλτούρα αλλαγής που χρειαζόμαστε. Εάν βλέπουμε περισσότερες γυναίκες στην οθόνη ως ηγέτες επιχειρήσεων, επιστήμονες και πολιτικούς, θα υπάρξουν περισσότερες γυναίκες στην πραγματικότητα που θα αναλαμβάνουν αυτούς τους ρόλους.»

Για την πηγή: The Guardian

Leave A Reply