Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 18-24 Νοέμβρη 2019

  • Home
  • Blog
  • ΕΡΕΥΝΑ
  • Τα επιστημονικά νέα της τελευταίας εβδομάδας: 18-24 Νοέμβρη 2019
επιστημονικά νέα
Ο ιός της γρίπης δεν είναι οπαδός της κετογονικής διατροφής

Τον τελευταίο καιρό η κετογονική διατροφή, που περιέχει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλά σε υδατάνθρακες, έχει αποκτήσει αρκετούς οπαδούς. Ωστόσο, η γρίπη δεν φαίνεται να είναι μία από αυτούς. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου Yale, ποντίκια που ακολουθούσαν κετογονική διατροφή ήταν περισσότερο ικανά να αντιμετωπίσουν τον ιό της γρίπης σε σχέση με ποντίκια που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η κετογονική διατροφή (που για τους ανθρώπους περιλαμβάνει κρέας, ψάρι πουλερικά και μη αμυλώδη λαχανικά) ενεργοποιεί ένα υποσύνολο Τ κυττάρων στους πνεύμονες, που δεν είχαν προηγουμένως συνδεθεί με την ανοσολογική απόκριση έναντι της γρίπης. Μέσω αυτής της ενεργοποίησης, ενισχύεται η παραγωγή βλέννας από τα κύτταρα των αεραγωγών η οποία μπορεί να παγιδεύσει αποτελεσματικά τον ιό της γρίπης.

Δημοσιεύτηκε στο: Science Immunology

Το να νιώθεις άρρωστος αποτελεί συναίσθημα;

Το ανοσοποιητικό σύστημα μας βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, όμως η ενεργοποίησή του είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον αναφέρουν ότι η ατονία είναι ο μηχανισμός που προσαρμόζει τα ρυθμιστικά συστήματα του σώματος για να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη. Οι προσαρμογές αυτές, μας κάνουν να νιώθουμε πιο θλιμμένοι, κουρασμένοι, ανόρεκτοι και ευάλωτοι στο κρύο και τον πόνο. Η ατονία παραμένει έως ότου ολοκληρωθεί η ανοσολογική απόκριση. Κατά τη διάρκεια της απόκρισης, διάφοροι μηχανισμοί καλούνται να συντονιστούν για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, το οποίο μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης. Στην αντιμετώπιση της λοίμωξης, η ατονία συντονίζει τις προσαρμογές στα πρότυπα κίνησης, στην αποφυγή του κινδύνου, στη θερμοκρασία του σώματος και στην όρεξη.

Δημοσιεύτηκε στο: Evolution & Human Behavior

Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη πιθανά βοηθούν στη διατήρηση της στοματικής υγείας

Σύμφωνα με μελέτη του King’s College, οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη μπορούν να μειώσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της τερηδόνας στα δόντια σε παιδιά και ενήλικες. Επομένως, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πιθανό προληπτικό μέσο σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους, όπως η εκπαίδευση πάνω στην στοματική υγεία. Σύμφωνα με την έρευνα, τόσο η έκκριση του σάλιου το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό φράγμα για την προστασία των δοντιών όσο και ο μηχανικός έλεγχος της πλάκας που προκύπτει από τη μάσηση, μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη της τερηδόνας. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως φορείς αντιβακτηριδιακών συστατικών, όπως  η ξυλιτόλη και η σορβιτόλη. 

Δημοσιεύτηκε στο: JDR Clinical and Translational Research

Νέα μελέτη συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση με αλλαγές στον εγκέφαλο που μοιάζουν με αυτές της νόσου Alzheimer

Μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της νότιας Καλιφόρνια δείχνει, σε ένα στατιστικό μοντέλο, ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με αλλαγές στους ανθρώπινους εγκεφάλους και ότι οι αλλαγές αυτές στη συνέχεια συνδέονται με μειωμένη απόδοση της μνήμης. Η μελέτη αυτή παρέχει άλλο ένα κομμάτι που συμπληρώνει το παζλ της νόσου Alzheimer, αναγνωρίζοντας μερικές από τις αλλαγές στον εγκέφαλο που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση και την εξασθένηση της μνήμης. Κάθε ερευνητική μελέτη μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer που πλέον έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. 

Δημοσιεύτηκε στο: Brain

Η επιστήμη υποτίμησε τις επικίνδυνες επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της πολιτείας του Μίσιγκαν αξιολόγησε για πρώτη φορά τον τρόπο με τον οποίο η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ικανότητα των ανθρώπων να ολοκληρώσουν μια αλληλουχία βημάτων χωρίς να παραλείψουν ή να επαναλάβουν κάποιο βήμα, παρά τις πιθανές διακοπές κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έλλειψη ύπνου διπλασιάζει τις πιθανότητες να γίνουν λάθη κατά τη διαδικασία αυτή και τριπλασιάζει τον αριθμό των περιπτώσεων απώλειας της προσοχής. Επομένως, άτομα που στερούνται ύπνου χρειάζεται να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε οτιδήποτε κάνουν, χωρίς να μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα να κάνουν σοβαρά λάθη. Πολλές φορές, όπως στην περίπτωση της οδήγησης, αυτά τα λάθη μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες.

Δημοσιεύτηκε στο: Journal of Experimental Psychology: General

Leave A Reply