Αγνοδίκη

Αγνοδίκη

Η Αγνοδίκη έζησε στην Αθήνα τον 4ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται ως η πρώτη καταγεγραμμένη γυναίκα γιατρός στην Αρχαία Ελλάδα και πιθανά στην ιστορία. Παρόλο που οι γυναίκες είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις πάνω στη μαιευτική και τη γυναικολογία την εποχή του Ιπποκράτη, μετά το θάνατό του αποκαλύφθηκε ότι πραγματοποιούσαν αμβλώσεις με αποτέλεσμα να τους απαγορευθεί η άσκηση του επαγγέλματος. Επομένως, την εποχή της Αγνοδίκης πολλές γυναίκες ντρέπονταν ή αρνούνταν να εξεταστούν από άνδρες γιατρούς και ειδικά οι επίτοκες παρουσίαζαν μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι την παρακίνησε να σπουδάσει Ιατρική παρά την απαγόρευση από τους ισχύοντες νόμους.

Μαθήτευσε δίπλα στον διάσημο τότε γιατρό Ηρόφιλο, στην Αλεξάνδρεια, όπου ειδικεύθηκε στην γυναικολογία και τη μαιευτική. Επέστρεψε, έπειτα, στην Αθήνα και άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του γιατρού μεταμφιεσμένη ως άνδρας. Η Αγνοδίκη, έχοντας πάντα αμφίεση άνδρα, κέρδισε γρήγορα τις εντυπώσεις και όλοι μιλούσαν για τον νεαρό με τα λεπτά δάχτυλα και την περίεργη γλυκύτητα του προσώπου. Αποκάλυπτε συχνά την πραγματική της ταυτότητα στις γυναίκες που εξέταζε για να τις καθησυχάζει και να κερδίζει την εμπιστοσύνη τους.

Η αυξανόμενη προτίμηση στο πρόσωπό της έκανε τους άντρες γιατρούς να θέλουν να τη βγάλουν από τη μέση, με αποτέλεσμα να καταφύγουν στο δικαστήριο κατηγορώντας την ότι σύναπτε σχέσεις με τις ασθενείς. Προκειμένου να καταρρίψει αυτή την κατηγορία, η Αγνοδίκη αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι είναι γυναίκα και τότε κατηγορήθηκε για παράβαση του νόμου και παράνομη άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος. Έχοντας στο πλευρό της ισχυρούς υποστηρικτές και κυρίως τις γυναίκες που είχε θεραπεύσει, αθωώθηκε.

Εκτός από την αθώωση της, η Αγνοδίκη πέτυχε και την αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας που επέτρεπε από τότε στις γυναίκες της αρχαίας Αθήνας να σπουδάζουν την Ιατρική και να ασκούν το ιατρικό λειτούργημα. Παρόλο που υπάρχουν αμφισβητήσεις για το αν η Αγνοδίκη ήταν όντως ένα υπαρκτό πρόσωπο, έχει αποτελέσει σύμβολο για τις γυναίκες στην επιστήμη της Ιατρικής.

Leave A Reply