Καταζητούνται: ενημερωμένα δεδομένα για τα πυρά της αστυνομίας με σκοπό τη μείωση της δυσπιστίας ανάμεσα στην αστυνομία και τις κοινότητες που υπηρετεί

  • Home
  • Blog
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
  • Καταζητούνται: ενημερωμένα δεδομένα για τα πυρά της αστυνομίας με σκοπό τη μείωση της δυσπιστίας ανάμεσα στην αστυνομία και τις κοινότητες που υπηρετεί

Είναι αναγκαίο οι αστυνομικές αρχές στις Η.Π.Α. να καταγράψουν τα δεδομένα για τις δολοφονίες πολιτών κατά τη διάρκεια διαπληκτισμών τους με την αστυνομία.

Ένα απόγευμα του φετινού Αυγούστου στη γειτονία Nicetown της Φιλαδέλφειας στην Πενσυλβανία,  η αστυνομία της πόλης ενεπλάκη σε αποτρόπαια ένοπλη σύγκρουση με έναν 36χρονο άντρα, ο οποίος διέθετε βεβαρημένο ποινικό μητρώο και άφθονα πυρομαχικά. Έξι αστυνομικοί δέχθηκαν πυρά και τραυματίστηκαν σε μία δύσκολη δοκιμασία που διήρκεσε πάνω από επτά ώρες. Ως εκ θαύματος, δεν υπήρχε απώλεια καμίας ζωής και ο άντρας συνελήφθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Το γεγονός ότι δεν σκοτώθηκε κανείς ήταν μια απόδειξη του θάρρους και της υπομονής των αστυνομικών, των οποίων η καθημερινή εργασία ενέχει μεγάλα ρίσκα.  Το 2018, 51 αστυνομικοί στις Η.Π.Α. πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν την ώρα του καθήκοντος, 4 σκοτώθηκαν με άλλους τρόπους και άλλοι 51 πέθαναν σε δυστυχήματα. Το FBI διατηρεί αναλυτικά δεδομένα για τους θανάτους αστυνομικών, όπως κάνουν και αρκετοί ακόμα οργανισμοί που τιμούν την μνήμη των πεσόντων συναδέλφων τους.

Αντίθετα με τους θανάτους αστυνομικών, είναι πολύ δυσκολότερο να λάβει κανείς σαφή στοιχεία για τον αριθμό των πολιτών που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς , όπως ανακάλυψε το περιοδικό Nature καθώς ερευνούσε πηγές σχετικά με την αστυνομική βία στις Η.Π.Α. για μία ενημερωτική δημοσίευση.

Ορισμένα από τα 18.000 αστυνομικά τμήματα της χώρας διατηρούν αναλυτικό αρχείο. Ωστόσο, η κάλυψη από επίσημους οργανισμούς σε εθνικό επίπεδο είναι φτωχή. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων, κάποιοι ενημερωτικοί οργανισμοί καθώς και πολίτες έχουν αρχίσει να καλύπτουν τα κενά συλλέγοντας όλα τα διαθέσιμα δημόσια αρχεία για τους θανάτους από αστυνομικούς στις Η.Π.Α.

Οι αριθμοί που παραθέτουν είναι αναπάντεχοι: πάνω από 1.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο στα χέρια της αστυνομίας. Ο αριθμός αυτός ξεπερνάει κατά πολύ τους ετήσιους θανάτους εξαιτίας των αστυνομικών αρχών σε άλλα εύπορα κράτη. Επιπλέον, άτομα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες σκοτώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στις Η.Π.Α. Σύμφωνα με φετινή έρευνα, ο κίνδυνος θανάτου από συμπλοκή με την αστυνομία είναι 2.5 φορές μεγαλύτερος για έναν έγχρωμο από ότι για έναν λευκό (F. Edwards et al. Proc. Natl Acad. Sci. USA116, 16793–16798; 2019).

Η έρευνα αυτή καθώς και άλλες παρόμοιες βασίζονται σε ελλιπείς και ανεπίσημους αριθμούς που έχουν συλλεχτεί πρόχειρα από πολλές διαφορετικές πηγές. Υπάρχει πιθανότητα να υπολείπονται σε στοιχεία και σίγουρα δεν έχουν σαφείς και παρεμφερείς λεπτομέρειες γύρω από κάθε θανάσιμη συμπλοκή. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει. Το FBI, κάνοντας μια πολυαναμενόμενη κίνηση, ξεκίνησε φέτος να συλλέγει συστηματικά στοιχεία για τους πυροβολισμούς της αστυνομίας , ώστε να βελτιώσει τη διαφάνεια των αστυνομικών αρχών σε εθνικό επίπεδο. Η προσπάθεια αυτή όμως υπολείπεται καθώς η υπηρεσία δεν απαιτεί από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα να καταγράψουν τα δικά τους δεδομένα. Η καταγραφή στοιχείων είναι εθελοντική, ενώ θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική.

Μία πιο καλή έρευνα στις πρακτικές της αστυνομίας θα μπορούσε να βοηθήσει να προσδιορίσουμε γιατί κάποιες πόλεις με παρόμοια επίπεδα εγκληματικότητας και δημογραφικά στοιχεία διαφέρουν πολύ αριθμητικά στους θανάτους πολιτών και αστυνομικών. Έρευνες επίσης θα μπορούσαν να φανερώσουν ποιά είδη παρέμβασης είναι πιο αποτελεσματικά, για παράδειγμα εάν η χρήση καμερών στο σώμα των αστυνομικών μειώνει τους θανάτους, και γιατί άτομα από εθνικές μειονότητες σκοτώνονται δυσανάλογα. Για την ώρα όμως, δεν υπάρχει πρόσβαση στα απαραίτητα στοιχεία.

Μία λύση είναι να δοθούν ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις στις τοπικές   αρχές , οι οποίες να εξαρτώνται από την συμμόρφωση τους στην καταγραφή εμπεριστατωμένων στοιχείων. Ωστόσο, η εντολή για συμμόρφωση είναι πολιτικά επικίνδυνη. Τα στοιχεία πρέπει να συλλεχθούν σωστά – αν και οι αστυνομικές αρχές θα ισχυριστούν ότι εφόσον μπορεί να βρεθεί επιπλέον χρηματοδότηση, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της αστυνομίας και όχι για μια γραφειοκρατική δουλειά. Επίσης, οι αρχές ανησυχούν ότι η πλήρης καταγραφή στοιχείων θα προκαλούσε αδικαιολόγητη κριτική προς τα αστυνομικά τμήματα.

Τέτοια επιχειρήματα όμως δεν ευσταθούν. Η αποτελεσματική αστυνόμευση βασίζεται στην εμπιστοσύνη ανάμεσα στους αστυνομικούς και τις κοινότητες που υπηρετούν. Η διαφάνεια είναι το κλειδί των αστυνομικών αρχών για να χτίσουν ή να ανακτήσουν αυτή την εμπιστοσύνη, και ιδιαίτερα την εμπιστοσύνη των μειονοτήτων. Είναι πιο πιθανό να υπάρξει εμπιστοσύνη αν οι αστυνομικοί είναι εντελώς ανοιχτοί για το πώς, που και πότε χρησιμοποιούν τη θανάσιμη δύναμη τους και πότε μπορούν, παρά τις αντιξοότητες, να αποφύγουν τις έντονες συμπλοκές χωρίς να προκαλούνται θάνατοι, όπως έκαναν με το προαναφερθέν περιστατικό στη Φιλαδέλφεια.

Leave A Reply