Πώς να διαβάσετε δωρεάν επιστημονικές μελέτες που διατίθενται επί πληρωμή

  • Home
  • Blog
  • ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
  • Πώς να διαβάσετε δωρεάν επιστημονικές μελέτες που διατίθενται επί πληρωμή
δωρεάν επιστημονικές μελέτες

Ενώ υπάρχουν υποστηρικτές της άποψης ότι οι επιστημονικές μελέτες θα έπρεπε να προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, δεν αλλάζει το γεγονός ότι πολλά ακαδημαϊκά γραπτά είναι διαθέσιμα μόνο επί πληρωμή, η οποία συχνά είναι ιδιαίτερα ακριβή. Υπάρχουν όμως νόμιμοι τρόποι να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια έρευνα χωρίς να ξοδέψετε λεφτά.

Αναζήτηση στο Google Scholar

Αναζητήστε τον τίτλο της μελέτης στο Google Scholar, που αποτελεί τη μηχανή αναζήτησης της Google για τα ακαδημαϊκά γραπτά. Αν έχετε τύχη, θα εμφανιστεί στα δεξιά της σελίδας ένα αποτέλεσμα που θα σας παραπέμψει στην πλήρη έκδοση της έρευνας. Αν δεν λειτουργήσει, μπορείτε να επιλέξετε τον σύνδεσμο με τον αριθμό εκδοχών στο κάτω μέρος του αποτελέσματος για να δείτε άλλες σελίδες που προσφέρουν το γραπτό. Τέλος μπορείτε να αναζητήσετε στην κεντρική αναζήτηση της Google κάνοντας παραμετροποίηση για “PDF” αρχεία και ίσως εμφανιστεί σε επιμέρους ιστοσελίδες.

Εκμεταλλευτείτε τις επεκτάσεις προγραμμάτων περιήγησης

Το  Unpaywall είναι μια επέκταση προγραμμάτων περιήγησης, που λειτουργεί με το Google Chrome και το Mozilla Firefox, και παρουσιάζει ένα μικρό εικονίδιο με λουκέτο στη δεξιά μεριά του παραθύρου όποτε επισκέπτεστε μια σελίδα με ακαδημαϊκό άρθρο. Αν το γραπτό διατίθεται επί πληρωμή και το λουκέτο είναι πράσινο, σημαίνει ότι το Unpaywall εντόπισε μια δωρεάν έκδοση του στο διαδίκτυο, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε άμεσα πατώντας στο εικονίδιο. Υπάρχει και άλλο ένα εργαλείο, το Open Access Button, το οποίο έχει παρόμοια λειτουργία.

Ελέγξτε στην τοπική σας βιβλιοθήκη

Πολλές δημόσιες βιβλιοθήκες έχουν συνδρομή σε ακαδημαϊκές βάσεις δεδομένων και τις μοιράζονται με τα μέλη τους. Αν αποκτήσετε κάρτα μέλους θα έχετε πρόσβαση σε πολλές από τις πηγές της βιβλιοθήκης από το σπίτι σας , συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών περιοδικών. Επιπλέον, μπορείτε να ρωτήσετε έναν βιβλιοθηκάριο για περισσότερες πληροφορίες. Αν σπουδάζετε, πιθανώς το πανεπιστήμιο σας να έχει πρόσβαση σε αρκετές βάσεις δεδομένων. Ωστόσο, αν δεν σπουδάζετε, μπορείτε να ρωτήσετε κάποιο πανεπιστήμιο αν παρέχει κάρτα μέλους έναντι αντιτίμου για την βιβλιοθήκη του.

Επικοινωνήστε με τον συγγραφέα

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε διαδικτυακά ένα γραπτό, ίσως είναι δυνατό να το προμηθευτείτε από τον συγγραφέα του. Τα χρήματα από τα γραπτά που διατίθενται επί πληρωμή, δεν δίνονται στους ερευνητές αλλά στον εκδότη, οπότε οι συγγραφείς συνήθως δεν έχουν αντίρρηση να δώσουν δωρεάν αντίτυπο, αν τους επιτρέπεται. Το δύσκολο είναι να βρεθεί η διεύθυνση του email τους. Στις έρευνες συνήθως αναφέρεται το email του συγγραφέα , όμως αν έχει αλλάξει θα χρειαστεί να το ψάξετε. Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να αναζητήσετε την τωρινή εργασία του συγγραφέα και να ψάξετε στη Google ή σε εφαρμογές όπως το ResearchGate και το LinkedIn για την σωστή διεύθυνση.

Για την πηγή: https://bit.ly/31XIDUF

Leave A Reply