Βάση δεδομένων ξετυλίγει τα μυστήρια επιστημονικών δημοσιεύσεων

βάση δεδομένων

Στο The Sciencing Team βοηθάμε εκατοντάδες συγγραφείς κάθε χρόνο να δημοσιεύσουν τα άρθρα τους σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά υψηλής απήχησης. Δείτε εδώ τις υπηρεσίες μας. 

Ερευνητές που στοχεύουν στην αναμόρφωση του τομέα των δημοσιεύσεων δημιούργησαν μια νέα διαδικτυακή βάση δεδομένων που περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις διαδικασίες αξιολόγησης από ομότιμους κριτές, προδημοσιεύσεις, και τους κανόνες της κάθε έκδοσης. Η βάση δεδομένων Transpose παρέχει γρήγορη πρόσβαση στις πολιτικές που ακολουθούν 2.900 επιστημονικά περιοδικά, με σκοπό να ξεδιαλύνει το μυστήριο και την αβεβαιότητα των επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Οι συγγραφείς μπορούν πλέον μέσω της βάσης δεδομένων να συγκρίνουν επιστημονικά περιοδικά και να κατανοήσουν την πολιτική τους. Η ομάδα της Transpose προσέγγισε εκδότες και αρχισυντάκτες και με τη συνεργασία τους συμπλήρωσαν στη βάση δεδομένων κενά και ασάφειες στις πολιτικές των επιστημονικών περιοδικών.

Πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην βάση δεδομένων και είναι χρήσιμες για τους συγγραφείς αφορούν την διαδικασία αξιολόγησης από ομότιμους κριτές, όπως: εάν είναι ανώνυμη ή όχι, εάν είναι ξεχωριστή από το περιοδικό, εάν συμπεριλαμβάνονται τα σχόλια των προδημοσιεύσεων, εάν οι κριτές επιτρέπεται να μοιράζουν τα καθήκοντά τους σε νέους ερευνητές που εκπαιδεύουν και εάν υπάρχει γραπτή αναγνώριση στους εκπαιδευόμενους που διεξάγουν αξιολόγηση.

Ενώ οι περισσότεροι ερευνητές κατέχουν ήδη τις απαιτούμενες προδιαγραφές των επιστημονικών περιοδικών του τομέα τους, η βάση δεδομένων θα είναι χρήσιμη για όσους δημοσιεύουν για πρώτη φορά σε έναν τομέα. Η βάση δεδομένων θα ενημερώνεται τακτικά και θα παρέχει διαφάνεια ως προς τον τρόπο αξιολόγησης και διάδοσης ερευνών.

Για την πηγή: https://go.nature.com/348z3Qa

Leave A Reply