Τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός επιστημονικού λόγου με αντίκτυπο

αντίκτυπο

Στο The Sciencing Team βοηθάμε τους συγγραφείς ώστε να επικοινωνήσουν με επιτυχία τον αντίκτυπο της ερευνητική τους εργασίας . Δείτε εδώ τις υπηρεσίες μας.  

Για να έχει ο λόγος σας αντίκτυπο, είναι σημαντικό να ζωντανέψει και πάλι ο ενθουσιασμός σας για την έρευνα, κάτι που συχνά χάνεται με την καθημερινή τριβή. Παρακάτω θα βρείτε τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που θα κάνουν το γραπτό σας να ξεχωρίσει.

Η έρευνα λέει μια ιστορία

Είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση της ιστορίας που θέλετε να πείτε. Μην παρουσιάζετε απλά τα πειράματα και τα αποτελέσματα σε χρονολογική σειρά αλλά σκεφτείτε πως κάθε πληροφορία εντάσσεται στην ιστορία που ξεδιπλώνεται. Μοιραστείτε με το κοινό σας τους λόγους που είναι σημαντική η έρευνά σας.

Πρέπει να γνωρίζετε πότε να γράφετε και πότε να χρησιμοποιείτε διαγράμματα

Να έχετε κατά νου ότι οι αναγνώστες θα ρίξουν μια γρήγορη ματιά στην περίληψη και μετά συνήθως προχωρούν στα δεδομένα και τα διαγράμματα. Τα δεδομένα σας αξίζει να αποτυπωθούν σε ευπαρουσίαστα διαγράμματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προγράμματα όπως το Adobe Illustrator ή το Sketch για να το πετύχετε.

Να γνωρίζετε το κοινό σας

Το πιο πιθανό είναι ότι συνάδελφοί από τον ίδιο τομέα θα ενδιαφερθούν για το γραπτό σας. Ωστόσο, πρέπει να σκεφτείτε πως θα προσεγγίσετε ένα πιο ευρύ κοινό μιας και πολλές από τις πιο ενδιαφέρουσες έρευνες αγγίζουν διάφορους τομείς. Για να είναι το γραπτό σας κατανοητό σε αναγνώστες από άλλους τομείς, ζητήστε από συναδέλφους άλλων πεδίων να το αξιολογήσουν.

Να είστε σαφείς

Παρόλο που η χρήση πλούσιου λεξιλογίου είναι σημαντική, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το μήνυμά σας είναι σαφές στους αναγνώστες, των οποίων τα αγγλικά δεν είναι η μητρική γλώσσα. Γράψτε όσο πιο απλά γίνεται και ζητήστε από κάποιον να εξετάσει το γραπτό σας ή χρησιμοποιήστε κάποιο υφολογικό εγχειρίδιο.

Ζητήστε από κάποιον που έχει ως μητρική γλώσσα τα αγγλικά να εξετάσει το γραπτό σας

Αν και οι ομότιμοι κριτές συγχωρούν τα μικρά γλωσσικά λάθη αν τα αγγλικά δεν είναι η μητρική σας γλώσσα, ωστόσο τα λάθη αυτά δεν θα σας βοηθήσουν να λάβετε μια ευνοϊκή κριτική. Για αυτό προτού δημοσιεύσετε  το γραπτό σας, ζητήστε να το εξετάσει κάποιος που έχει ως μητρική γλώσσα τα αγγλικά.

Συνδέστε το γραπτό σας με ένα επίκαιρο θέμα

Κάθε εκδότης επιθυμεί το περιοδικό του να συμβάλλει σε επίκαιρα θέματα. Τα θέματα αυτά μπορείτε να τα παρουσιάσετε στην συνοδευτική επιστολή, η οποία είναι το μέσο για να προκαλέσετε το ενδιαφέρον του εκδότη ως προς την δουλειά σας.  

Επανεξέταση και μείωση λέξεων

Ο χρόνος είναι σημαντικός, οπότε όσο μικρότερο είναι το γραπτό τόσο πιθανότερο να γίνει αποδεκτό και να διαβαστεί από περισσότερους.

Η περίληψη είναι η πιο σημαντική ενότητα

Μέσω της περίληψης οι εκδότες θα αποφασίσουν αν το θέμα του γραπτού είναι ενδιαφέρον και οι κριτικοί θα αποφασίσουν αν είναι κατάλληλοι να το αξιολογήσουν. Οι περισσότεροι θα διαβάσουν μόνο αυτή την ενότητα οπότε πρέπει να είναι ελκυστική.

Για την πηγή: https://go.nature.com/2ttaayp

Leave A Reply