Πως να ερμηνεύσεις το ποσοστό αποδοχής των εντύπων

ποσοστό αποδοχής εντύπων

Στο The Sciencing Team βοηθάμε εκατοντάδες συγγραφείς κάθε χρόνο να δημοσιεύσουν τα άρθρα τους σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά υψηλής απήχησης. Δείτε εδώ τις υπηρεσίες μας. 

Τα περισσότερα επιστημονικά περιοδικά χρησιμοποιούν τα ποσοστά αποδοχής ή απόρριψης για να εξετάσουν αν ο αριθμός των εργασιών που απορρίπτονται ή γίνονται αποδεκτά είναι υψηλός και για να ανιχνεύουν τυχόν ασυνήθιστες τάσεις. Τα περιοδικά δεν αποφασίζουν αναγκαστικά στις αρχές του έτους το ποσοστό των άρθρων που θα απορριφθούν· αυτό εξαρτάται συνήθως από την ποιότητα των εργασιών που υποβάλλονται.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τα ποσοστά αυτά είναι ο αριθμός των εργασιών που βρίσκονται στο σύστημα. Αν αυτός είναι αρκετός για να καλύψει την ύλη ενός τεύχους, τότε το ποσοστό απόρριψης μπορεί να αυξηθεί αισθητά. Αυτό έχει αντίκτυπο κυρίως στα εξειδικευμένα έντυπα που μπορούν να δημοσιεύσουν 19 με 24 άρθρα τον μήνα σε ένα τεύχος.

Όπως είναι λογικό, ένα περιοδικό που δημοσιεύει 3 άρθρα την εβδομάδα και δέχεται 10.000 υποβολές το χρόνο θα έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απόρριψης σε σχέση με ένα εξειδικευμένο έντυπο που δέχεται μόλις 1.500 με 3.000. Τα περισσότερα περιοδικά αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν τα ποσοστά αποδοχής στην ιστοσελίδα τους για να μην αποθαρρύνουν του ερευνητές.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι συντάκτες ενός περιοδικού μπορεί να απορρίψουν μία εργασία, συνήθως όμως φροντίζουν να δώσουν μερικές συμβουλές και να κάνουν κάποια εποικοδομητικά σχόλια προς τους συγγραφείς. Η σειρά προτεραιότητας όπως και ο χειρισμός της γλώσσας παίζουν σαφώς σημαντικό ρόλο, οι περισσότεροι συντάκτες όμως επιλέγουν να βασιστούν περισσότερο στην ποιότητα της έρευνας και στην επιστημονική της αξία πριν πάρουν την απόφαση τους για αποδοχή ή απόρριψη.

Τα εξειδικευμένα έντυπα μπορεί να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής, όπως και το προτέρημα ότι απευθύνονται σε ένα πιο συγκεκριμένο κοινό, οι περισσότερες όμως τυχαιοποιημένες δοκιμές/μελέτες υποβάλλονται σε περιοδικά με μεγαλύτερο ποσοστό απόρριψης, για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν μεγαλύτερο δείκτη επιρροής και βαθμό αναγνωσιμότητας.

Για την πηγή: https://bit.ly/2IJL9qL

Leave A Reply