Είναι η χρήση του πρώτου προσώπου αποδεκτή στην επιστημονική γραφή;

Πρώτο Πρόσωπο

Στο The Sciencing Team μπορούμε να σας βοηθήσουμε με την επιμέλεια του κειμένου ώστε να υπάρχει συνέπεια στα πρόσωπα και στους χρόνους που χρησιμοποιείτε, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Δείτε εδώ τις υπηρεσίες μας.

Οι αρχάριοι ερευνητές συχνά αποθαρρύνονται από το να χρησιμοποιούν τον πρώτο ενικό και τον πρώτο πληθυντικό στη γραφή τους, με την αιτιολογία ότι η χρήση των αντωνυμιών ‘εγώ’ και ‘εμείς’ ενδέχεται να δώσει την εντύπωση στους αναγνώστες ότι προσεγγίζουν το θέμα με υποκειμενικό και όχι αντικειμενικό τρόπο. Εντούτοις, δεν υπάρχει κάποιος γενικευμένος κανόνας που να απαγορεύει τη χρήση τους.

Ο Δρ. Ντέβιντ Σουλτς, συγγραφέας του βιβλίου ‘Εύγλωττη Επιστήμη’, ανακάλυψε ύστερα από μία εκτενή μελέτη ότι πολλοί οδηγοί συγγραφής επιστημονικών εργασιών υπερασπίζονται στο έπακρο τη χρήση του πρώτου προσώπου. Σύμφωνα με αυτούς, οι νέοι επιστήμονες πρέπει να αποβάλλουν την ψευδή μετριοφροσύνη των προκατόχων τους και να χρησιμοποιούν ελεύθερα τις αντωνυμίες ‘εγώ’ και ‘εμείς’ αντί για άλλες ουδέτερες φράσεις, που μπορεί να είναι και φλύαρες και ανακριβείς. Τονίζουν μάλιστα ότι πολλοί μεγάλοι επιστήμονες, όπως ο Αϊνστάιν, ο Φάινμαν κ.ά., χρησιμοποιούσαν κάποιες φορές το πρώτο πρόσωπο στα γραπτά τους, καθώς και ότι οι αναγνώστες θέλουν να γνωρίζουν ποιος ήταν ο εμπνευστής μία ιδέας ή μία υπόθεσης.

Αντίθετα, κάποιοι άλλοι οδηγοί ισχυρίζονται ότι η χρήση του τρίτου προσώπου υποδηλώνει πως με τα ίδια στοιχεία ο οποιοσδήποτε ερευνητής θα κατέληγε στο ίδιο συμπέρασμα, ισχυροποιώντας έτσι την εργασία τους, καθώς και ότι το πρώτο πρόσωπο θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν ο ερευνητής εκφράζει καθαρά προσωπικές απόψεις.

Στο βιβλίο του, ο Δρ. Σουλτς αποφάνθηκε ότι οι αντωνυμίες πρώτου προσώπου είναι απόλυτα αποδεκτές, αρκεί να χρησιμοποιούνται με μέτρο και σύνεση. Πρέπει να έχουν ως κύριο σκοπό τη σαφήνεια ή να περιγράφουν μία απόλυτα προσωπική αντίληψη και ματιά. 

Για την πηγή: https://bit.ly/2nBQFUT

Leave A Reply