Δέκα συμβουλές για να μειώσεις τον αριθμό των λέξεων στο γραπτό

Στο The Sciencing Team μπορούμε να σας βοηθήσουμε να διαμορφώσετε το γραπτό σας ώστε να είναι περιεκτικό και πιο αποτελεσματικό. Δείτε εδώ τις υπηρεσίες μας.

Πολλοί ερευνητές που έχουν τα Αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα δυσκολεύονται να γράψουν περιεκτικά γιατί αδυνατούν να βρουν τις λέξεις με τις οποίες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν μακροσκελείς φράσεις. Οι παρακάτω 10 συμβουλές έχουν σκοπό να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις αυτές τις δυσκολίες.

 • Φράσεις όπως ‘μία προηγούμενη έρευνα έδειξε’ ή ‘όπως έχει γίνει γνωστό’ είναι συνήθως περιττές και μπορούν να αφαιρεθούν· οι παραπομπές που θα πρέπει έτσι και αλλιώς να συνοδεύουν αυτές τις προτάσεις είναι αρκετές.
 • Προτάσεις που περιέχουν ονόματα προϊόντων μπορούν να γίνουν μικρότερες βάζοντας το όνομα του προϊόντος σε παρένθεση.
 • Απέφευγε όσο μπορείς την ουσιαστικοποιήση (nominalization: η χρήση ουσιαστικών αντί ρημάτων) και προσπάθησε να χρησιμοποιείς περισσότερα ρήματα.
 • Στο κεφάλαιο των Αποτελεσμάτων, αντί να αναφέρεσαι στα αποτελέσματα που αφορούν κάθε γκρουπ, βάλε τα όλα μαζί σε παρένθεση.
 • Δες αν μπορείς να αφαιρέσεις προτάσεις που περιέχουν πολύ βασικές πληροφορίες και που μπορεί να είναι ήδη γνωστές στο αναγνωστικό σου κοινό· βρίσκονται συνήθως στην Εισαγωγή και στη Συζήτηση.
 • Το ίδιο και αν υπάρχουν φράσεις που μπορούν να αντικατασταθούν με άλλες συντομότερες.
 • Εξάλειψε τα επαναλαμβανόμενα ρήματα στις προτάσεις σου χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ελλειπτικής δομής (elliptical construction). Για παράδειγμα,
  Αρχικό: Group A was given cyclosporine, Group B was given FK506, and Group C was given chlorambucil. (16 λέξεις) 
  Διορθωμένο: Group A was given cyclosporine; Group B FK506; and Group C chlorambucil. (12 λέξεις)
 • Κάνε χρήση του ενωτικού όπου είναι δυνατόν· τα περισσότερα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου καταχωρούν τις σύνθετες λέξεις με ενωτικό ως μία.
 • Η χρήση της ενεργητικής φωνής αντί της παθητικής μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μειώσει τον αριθμό των λέξεων.
 • Τέλος, απέφευγε όταν μπορείς τις κτητικές δομές που χρησιμοποιούν το ‘of’. Για παράδειγμα, Αρχικό: Patients of Group 1 were followed up for 6 months, and those of Group 2, for 12 months. (18 λέξεις) 
  Διορθωμένο: Group 1 patients were followed up for 6 months and Group 2 patients for 12 months. (16 λέξεις)

Ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες θα μπορέσεις να μειώσεις τις λέξεις στο γραπτό χωρίς να χρειαστεί απαραίτητα να τροποποιήσεις το περιεχόμενο του.

Για την πηγή: https://bit.ly/2VkbiBC

Leave A Reply